Autoritățile avertizează că circulă o nouă metodă de înşelătorie pe WhatsApp, numită „schema 1800”.
Hackerii cer utilizatorului un cod, iar după ce acesta este transmis, infractorul preia controlul asupra contului WhatsApp al victimei.
Furt de identitate
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş a explicat cum acționează infractorii cibernetici.
„Această metodă de înşelătorie implică persoane cu intenţii rău voitoare care vă contactează, pretinzând că sunt prieteni, membri ai familiei sau chiar reprezentanţi ai unor instituţii.
Ele vor solicita un cod de verificare pe care l-aţi primit prin SMS, invocând diverse motive (precum o „eroare tehnică” sau „necesitatea urgentă de ajutor”).
După ce le furnizaţi codul, aceştia pot prelua controlul asupra contului dumneavoastră de WhatsApp şi îl pot utiliza pentru a înşela alte persoane sau pentru alte scotelefonpuri”, a precizat IPJ Timiş, luni, într-un comunicat de presă.
Cum eşti păcălit cu prelungirea abonamentului la telefon
O altă escrocherie devine din ce în ce mai populară şi mai periculoasă în ţările in Europa. Oamenii sunt apelați de escroci care vin cu „oferte” de nerefuzat pentru abonament la telefon, furându-le bani.
Atunci când oamenii își dau seama că au fost mințiți, este deja prea târziu.
Cele mai multe înșelăciuni au loc prin convorbiri telefonice, escrocii reușind să păcălească cu ușurință persoanele pentru a le furniza date personale importante. Ulterior, aceștia accesează conturile bancare și-i lasă fără bani, conform rtv.net.
Escrocii solicită datele de conectare ale contilui mobil online, inclusiv adresa și detaliile contului bancar. Ulterior, hoții plasează comenzi la companii autentice în numele victimelor, selectează un telefon diferit față de cel solicitat și îl expediază la adresa clientului.
La primire, infractorii asigură victimele că aceasta a fost o eroare și le instruiesc să „returneze” telefonul la o altă adresă, care nu este afiliată companiei de telefonie mobilă.
Aceste adrese sunt de obicei rezidențiale. După interceptarea telefoanelor „returnate”, suspecții încetează contactul, iar victimele se trezesc blocate fără telefon și răspunzătoare pentru întregul contract nou încheiat pe numele lor.