AcasăNewsCe este biohacking-ul și cum își testează unii români limitele: poveștile practicanților...

Ce este biohacking-ul și cum își testează unii români limitele: poveștile practicanților care vor să-și reprogrameze sănătatea

Există oameni care își doresc să facă mult mai mult decât să meargă la sală și să țină o dietă clasică. Mulți dintre ei au aflat de la prieteni sau din mediul online de conceptul de biohacking, care se referă la tot felul de tehnici prin care îți poți optimiza corpul și mintea. Pentru unii, asta înseamnă să-și măsoare calitatea somnului folosind un inel inteligent ori să-și verifice nivelul glicemiei printr-un senzor atașat pe braț. Alții merg și mai departe și aplică metode precum postul intermitent sau consumul de nootropice, în speranța că vor obține un plus de energie și claritate mentală.

Mulți români mărturisesc că și-au reglat problemele de concentrare după ce au adoptat un regim bogat în grăsimi sănătoase și proteine, combinate cu suplimente pentru creier, pe care le-au ales cu ajutorul analizelor genetice. Ei recunosc faptul că au fost sceptici la început, dar după ce și-au urmărit parametrii biologici timp de câteva luni, au văzut îmbunătățiri semnificative. Alții practică zilnic exerciții de respirație și scurte ședințe de meditație cu neurofeedback. Aceștia spun că dorm mai bine și au o stare de spirit mai echilibrată.

Medicii atrag însă atenția că nu există rețete minune valabile pentru toată lumea. Cei care își fac auto-experimentări fără să se informeze corect sau să verifice sursele riscă să cadă pradă unor mituri sau să-și pună sănătatea în pericol. Un psiholog interesat de fenomen observă că mulți practicanți aleg calea biohacking-ului pentru că sunt dezamăgiți de sistemul medical tradițional, sau poate caută soluții rapide la probleme complexe precum stresul cronic ori tulburările de somn. El subliniază că e necesară o abordare responsabilă și echilibrată.

Deși încă nu e pe deplin reglementat, fenomenul biohacking-ului a prins rădăcini și la noi, alimentat de accesul tot mai facil la tehnologii de monitorizare, de la ceasuri inteligente până la aplicații bazate pe inteligență artificială. Unii practicanți spun că mizează mult pe cunoașterea propriului organism, pe analize amănunțite și pe consilierea unor specialiști dispuși să le ghideze schimbările de dietă și stil de viață. Totuși, e important să știm că mulți dintre acești entuziaști se bazează și pe recomandări „auzite” din diverse surse online, astfel că discuțiile cu medicii rămân esențiale pentru a evita orice excese.

Cei care caută să înțeleagă mai bine mecanismele din spatele biohacking-ului și să asculte direct opiniile experților au acum ocazia să participe la un eveniment care reunește specialiști din medicină, cercetare și nutriție avansată. Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României organizează conferința intitulată „Biohacking: viitorul medicinei longevității sau experiment periculos?” pe 9 aprilie, ora 17:00, și va putea fi urmărit live pe pe canalul de YouTube și pagina de Facebook ale Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Organizatorii promit să aducă laolaltă atât practicieni, cât și cadre universitare, pentru a pune în balanță beneficiile și limitele acestui curent care atrage din ce în ce mai mulți adepți.

author avatar
Andrei Coman
335 afisari

4 COMENTARII

  1. Când creierul unora, nu are activitate, inventează prostii… la care se conectează altele la fel și în final, un alt grup de creiere dezbat, cică, fenomenul. Tuturor le lipsesc circumvolutiunile, dar nu-și dau seama.

  2. Medicii spun….Care medici? Fiecare face ce doreste raportat la sanatatea lui. Medicii sa faca recomandari si sa ofere servicii cand sunt solicitati. Sa-si vada de treaba lor decent si in liniste! Sa se straduie sa implementeze un sistem de sanatate eficient, sa se renunte la birocratizarea excesiva din prezent. In spitale sunt angajati o gramada de lucratori la calculatoare in loc de cadre medicale. Bine ca pentru cadrele medicale nu sunt posturi, pleaca astia educati pe banii poporului prin alte tari! Rusine!

  3. In legatura cu ginko biloba, efectele sale sunt vizibile pentru claritatea mentala, are in plus si un efect de subtiere a sangelui luptand impotriva cheagurilor inclusiv cele induse de long-covid, insa daca ajungeti sa va curga sange din nas din cauza ginko, mai lasati-l, sa nu cadeti in extrema cealalta!

  4. Medicii din ziua de astazi sunt automate de retete si diagnostice generaliste. Nu se mai trateaza cauza ci doar efectul iar pacientul este trimis intr-o bucla infinita de investigatii de la un medic la altul, pana ramane falit si…mort. Medicina romaneasca a ajuns o mare afacere profitabila si in privat si la stat, si atat!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger