AcasăNewsCe drepturi si obligatii revin chiriasilor si proprietarilor

Ce drepturi si obligatii revin chiriasilor si proprietarilor

Plata reparatiilor curente revine chiriasului

Raporturile dintre chiriasi si proprietari sunt reglementate de Noul Cod Civil. Astfel, potrivit prevederilor, inchirierea unei locuinte se va face pentru cel mult 49 de ani. In plus, daca proprietarul (locatorul) si chiriasul (locatarul) stipuleaza un termen mai lung, acesta se va reduce de drept la 49 de ani.

Plata reparatiilor curente revine chiriasului

Care sunt drepturile chiriasului

Potrivit Noului Cod Civil, arata Mirela Oprea, de la AvocatNet, chiar si in lipsa unei stipulatii exprese, locuinta de inchiriat trebuie sa fie in stare de folosinta. Mai precis, proprietarul trebuie:

–         sa predea chiriasului bunul dat in locatiune;

–         sa mentina bunul in stare corespunzatoare de folosinta pe toata durata locatiunii;

–         sa asigure linistita si utila folosinta a bunului pe tot timpul locatiunii.

In ceea ce priveste reparatiile necesare pentru a mentine bunul in stare corespunzatoare de intrebuintare pe toata durata locatiunii, acestea vor fi efectuate de proprietar, iar de chirias numai cele locative.

Asigurarea locuintei

Conform reglementarilor legale, proprietarul este obligat sa intreprinda tot ceea ce este necesar pentru a asigura in mod constant chiriasului folosinta linistita si utila a bunului, fiind dator sa se abtina de la orice fapt care ar impiedica, diminua sau stanjeni o asemenea folosinta. Astfel, proprietarul garanteaza contra tuturor viciilor/riscurilor care impiedica sau micsoreaza folosirea bunului, chiar daca nu le-a cunoscut la incheierea contractului. Mai mult, chiriasul are dreptul la despagubiri din partea proprietarului pentru prejudiciile pe care viciile aparente le cauzeaza vietii, sanatatii sau integritatii sale corporale. In schimb, trebuie retinut ca proprietarul nu raspunde pentru problemele care erau aparente la data incheierii contractului, dar pe care chiriasul nu le-a reclamat.

Obligatiile chiriasului

Pe langa drepturile enumerate mai sus, chiriasul are si cateva obligatii prevazute de Noul Cod Civil. Astfel, acesta trebuie sa plateasca chiria in cuantumul si la termenul stabilite prin contract. In lipsa clauzelor prin plata, locatarul este obligat sa plateasca chiria la termenele stabilite potrivit uzantelor:

–          in avans pentru toata durata contractului, daca aceasta nu depaseste o luna;

–          in prima zi lucratoare a fiecarei luni, daca durata locatiunii este mai mare de o luna, dar mai mica de un an;

–         in prima zi lucratoare a fiecarui trimestru, daca durata locatiunii este de cel putin un an.

Totodata, chiriasul este obligat sa foloseasca bunul luat in locatiune cu prudenta si diligenta, precum si sa il restituie la incetarea, din orice cauza, a contractului de locatiune.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
2.857 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger