AcasăNewsCe drepturi au chiriaşii din garsoniere şi apartamente, în România. Proprietarul nu...

Ce drepturi au chiriaşii din garsoniere şi apartamente, în România. Proprietarul nu e „stăpânul” absolut

Ce drepturi au chiriaşii din garsoniere şi apartamente, în România. Proprietarul nu e "stăpânul" absolut

Chiria poate fi o opțiune atractivă pentru mulți oameni, însă este foarte important să înțelegi drepturile și obligațiile atât ale chiriașului, cât și ale proprietarului.

Opţiunea unei chirii este benefică atât pentru persoanele care nu sunt pregătite să se angajeze din punct de vedere financiar în achiziționarea unei proprietăți, cât și pentru cei care locuiesc temporar într-un oraș pe timpul studiilor universitare.

Semnaţi un contract de închiriere!

Contractul de închiriere este un act foatrte important în relaţia dintre chiriaş şi proprietar. Acest lucru însemnă că atât chiriașul, cât și proprietarul vin cu cerințe și lucrurile se negociază până când se ajunge la un numitor comun.

Adesea, proprietarul are tendința de a impune restricții exagerate, iar chiriașul trebuie să știe că nu este nevoit să le accepte. Chiriașii trebuie să pornească de pe picior de egalitate cu proprietarul.

Ca în orice business, chiriașul este clientul și trebuie tratat ca atare. Proprietarul nu poate să facă tot ce vrea, iar „puterea” lui trebuie limitată și reglată de contract.

Nu văruiţi casa altuia!

Chiriașii au dreptul să primească locuința împreună cu toate accesoriile acesteia pe care le vor putea folosi pe durata derulării contractului de închiriere. Bineînțeles, chiriașul trebuie să primească cheile de la proprietate astfel încât să poată avea acces în mod liber.

Totodată, ei ar trebui să plătescă în fiecare lună o chirie rezonabilă. În cazul în care proprietarul se decide să mărească suma stabilită inițial de comun acord cu chiriașul, acest va trebui să fie informat în prealabil în legătură cu această modificare.

Proprietarul nu poate mări cheltuielile de închiriere fără acordul chiriașului.

În nici un caz, chiriașii nu trebuie să zugrăvească sau să repare lucrurile stricate din cauza uzurii.

author avatar
Andrei Ștefan
676 afisari

1 COMENTARIU

  1. ”Ce drepturi au chiriaşii din garsoniere şi apartamente” Sa plateasca chiria si intretinerea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

România poate scăpa mai repede şi mai ieftin de „blocurile gri”. Legea ce merge la promulgare schimbă tot pentru locatari

Deputaţii au adoptat, decizional, proiectul care aprobă ordonanţa de urgenţă 179/2022 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.18/2009 privind creşterea performanţei...

Nicușor Dan recunoaște că e incapabil să rezolve problemele din Capitală. Traficul și apa caldă, peste alte două mandate

În 2020 Nicușor Dan, candidat la primăria Capitalei, promitea, printr-o serie de mesaje electorale, rezolvarea rapidă a problemei termoficării și a traficului din București....
proger