AcasăNewsCe cuprinde noul pachet de măsuri fiscale propus de Guvern. Primul val...

Ce cuprinde noul pachet de măsuri fiscale propus de Guvern. Primul val de scumpiri, de la 1 august – DOCUMENT

scumpiriViciile românilor vor costa mai mult. Țigările și alcoolul se scumpesc din nou

De luna viitoare, românii se vor confrunta cu un nou val de scumpiri, ca urmare a modificărilor aduse Codului Fiscal. Primele care își vor face efectul de la 1 august 2022 sunt majorările de accize pentru alcool și tutun.

Ministerul Finațelor Publice a publicat luni seară Codul Fiscal modificat (consultă-l AICI). În câteva zile, Guvernul va crește TVA-ul pentru mai multe produse și servicii.

Accize mai mari la tutun și alcool

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, cota de TVA creşte de la 5% la 9%, atât pentru livrarea de alimente, inclusiv băuturi (cu excepţia băuturilor alcoolice şi a celor nealcoolice care conţin adaos de zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate), destinate consumului uman şi animal, cât şi pentru serviciile de restaurant şi de catering şi pentru activităţile de cazare hotelieră.

De la 1 august creşte acciza pentru ţigări cu 31 de lei şi, astfel, un pachet de ţigări ar putea fi cu 60 de bani mai mult. Ministerul de Finanţe propune majorarea nivelului accizelor pentru alcool şi băuturi alcoolice, începând cu 1 august 2022, având în vedere „că nivelul accizelor pentru aceste produse nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului Fiscal”.

Schimbări majore și în imobiliare

Impozitarea câștigurilor din jocurile de noroc se va face în mai multe trepte. Pentru sumele sub 3.000 de lei, impozitul va fi de 10%, între 3.000 și 10.000 de lei, cota va fi de 20%, iar la peste 10.000 de lei, câștigul e taxat cu 40%.

Sunt însă schimbări importante pregătite pentru 2023 în imobiliare. Cota redusă de TVA de 5% în cazul tranzacțiilor cu locuințe ar urma să se aplice doar pentru cele care sunt de sub 120 de metri pătrați, cu o valoare mai mică de 600.000 de lei. Cele care vor depăși aceste limite vor avea TVA de 19%.

author avatar
Andreea Vlad
982 afisari

3 COMENTARII

  1. TREBUIE MULȚI, MULȚI BANI PENTRU ANIMALELE ÎMPUȚITE CU PENSII SPECIALE, N-AR MAI AVEA ZILE EI ȘI CEI CE LE-AU INVENTAT!!!!!!!!!

  2. Deoarece Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal este lege organică (adoptată în condițiile art. 77 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin.(1) din Constituție), dispozițiile art. 1 pct. I. 8. din Legea nr. 186/2022 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe (modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal) este susceptibilă a fi neconstituțională (încalcă art. 115 alin. (1) din Constituție).

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger