AcasăNewsCe ceasuri a aprobat NASA pentru spatiu

Ce ceasuri a aprobat NASA pentru spatiu

Exista doua tipuri de ceasuri omologate de agentia spatiala americana, deci doua certificari: cele care pot fi purtate in zbor, in fazele critice (decolare si aterizare), apoi cele care pot fi purtate in iesirile din vehiculele spatiale. Pentru a fi aprobate, aceste ceasuri au fost supuse la teste grele: temperaturi extreme, impacturi puternice, expunere le diferite tipuri de presiune, totul in scopul selectionarii modelelor capabile sa functineze pe orbita.

Omega Speedmaster Professional, alias ”The Moonwatch”

Cel mai celebru cronograf din lume a intrat in istoria spatiala fiind primul ceas care a ajuns pe Luna, in iulie 1969, la incheietura astronautului Buzz Aldrin. A fost si singurul ceas utilizat in toate zborurile locuite ale NASA, din martie 1965. Carcasa si bratara sunt din otet inexodabil iar indecsii si aratatoarele beneficiaza de tratament SuperLuminova. Astazi, are un mecanism Omega 1961.

Casio DW-5600 C

Model emblematic al colectiei G-Shock, a fost purtat de astronautul Susan J. Helms. Ceasul poate afisa mai multe tipuri orare, are cronograf si numaratoare inversa iar bateria dureaza 10 ani.

Casio DW-5900

Afiseaza simultan doua fuse orare, functie cronograf, afisaj 12/24 h si alarma, etans pana la 200 m, a fost modelul ales de astronautul Thomas Reiter in misiunea sa pe statia orbitala ISS.

Casio Master G-9000

Structura rezistenta la socuri si forte gravitationale. Cronograf ultraprecis, calendar automatic plus o groaza de functii utile. Un model preferat de astronauti.

Timex IRONMAN Triathlon Data Link

Solid, preferatul astronautilor si cosmonautilor rusi, are o incredibila capacitate de stocare si marea sa gama de functii il face pe Ironman echivalentul unui minicomputer. Un instrument util pentru executarea mai multor sarcini simultane in zboruri orbitale.

Omega Speedmaster Professional X-33

Dezvoltat in comun de NASA si Omega, primul ceas special conceput pentru a fi utilizat in spatiu. Dublu afisaj numeric si analog, cronometru ultraprecis si numeroase functii de sincronizare, ideal pentru operatiuni spatiale complexe.

author avatar
Catalin Dumitrescu