AcasăNewsCe castiga si ce pierde Marea Britanie daca paraseste UE

Ce castiga si ce pierde Marea Britanie daca paraseste UE

Premierul britanic David Cameron trebie sa decida daca vrea in UE sau in afara ei

Euroscepticismul tot mai larg raspandit intre britanici, precum si politica „in doua luntrii” de la Londra apropie tot mai mult Marea Britanie de momentul iesirii din UE.

Premierul britanic David Cameron trebie sa decida daca vrea in UE sau in afara ei

Analistii de la The Economist au pus in balanta castigurile si pierderile iesirii Marii Britanii din UE, in conditiile in care euroscepticismul pune stapanire tot mai mult pe parlamentul britanic. Reprezentantii Partidului Independentei Regatului Unit, precum si conservatorii eurosceptici sunt zi de zi tot mai vehementi in luarile lor de cuvant, iar acum nu se pune problema daca, ci cand va avea loc un referendum pentru abandonarea UE.

Profit mic,  taxe mari

Marea B ritanie ar scapa, odata cu pierderea statului de membru UE, de cotizatia anuala de 10 miliarde de euro la bugetul uniunii, de impozitarea tranzactiilor bancare si de  orice alte masuri fiscale comunitare. Totusi, pierderile vor fi mai mari, deoarece exporturile actuale ale Marii Britanii, de peste 40 de miliarde de euro anual, sunt in proportie de 50% orientate catre statele UE. Renuntarea la statutul de membru ar duce la taxarea cu peste 50% a marfurilor britanice, care se vor scumpi, iar cererea pentru acestea va scadea.

author avatar
Arpad Dobre
154 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger