AcasăNewsCe ascunde intrarea in insolventa a Hidroelectrica

Ce ascunde intrarea in insolventa a Hidroelectrica

Hidroelectrica poate acum anula contractele prin care livra curent ieftin „baietilor destepti”

Singura companie de stat profitabila, Hidroelectrica, si-a cerut insolventa in instanta. Masura pune compania la adapost de creditori, dar permite si inlaturarea „baietilor destepti” si inchiderea „gurii” FMI.

Hidroelectrica poate acum anula contractele prin care livra curent ieftin „baietilor destepti”

Cererea de intrare in insolventa a Hidroelectrica a fost aprobata de Consiliul de Administratie al companiei sau cel putin asa sustine Ministerul Economiei.

Datorii anulate, contracte reziliate

Viorel Catarama si Ovidiu Tender cred ca Hidroelectrica se va reorganiza, iar Ilie Serbanescu sustine ca societatea va fi data pe nimic strainilor

Dar ce inseamna intrarea in insolventa?

Ovidiu Tender

Specialistii din domeniu ne-au declarat ca, dupa admiterea acesteia la tribunal, urmeaza a fi numit un administrator judiciar si se iau urmatoarele masuri:

  • reorganizarea societatii;
  • invocarea clauzei de forta majora si rezilierea unor contracte;
  • renegocierea creantelor catre stat pana la anularea lor, caz in care Hidroelectrica devine o companie „curata”, fara datorii.
Ilie Serbanescu

In plus, pe perioada starii de insolventa, care poate dura si trei ani, compania poate sista plata creditelor si nu va plati dobanzi penalizatoare. Drept urmare, aceasta miscare, venita clar din partea Guvernului, are menirea sa „impuste” doi „iepuri” deodata:  indepartarea „baietilor destepti” din energie si inchiderea „gurii” FMI, care nu mai poate invoca „ineficienta economica” a Hidroelectrica.

Motivarea insolventei

In dosarul depus la Tribunalul Bucuresti se arata ca insolventa a fost ceruta ca urmare a „secetei din 2011,  (…)a pierderilor rezultate in urma diferentelor de curs valutar si a deprecierii monedei nationale, (…) a cresterii datoriilor cu termen scadent de plata mai are de 90 de zile la 470 de milioane de lei”, precum si a pierderilor financiare de 233 de milioane de lei din 2011 si 2012.

Sefii companiei habar nu au

In mod bizar, nici noul director al companiei, Gheorghe Stefan, nici presedintele Consiliului de Administratie, Remus Vulpescu, nu stiau nimic despre cererea de insolventa. Curios lucru, intrucat, potrivit legii, instanta nu putea primi cererea fara semnaturile celor doi.

Afaceristii se mira, analistii acuza

Omul de afaceri Viorel Catarma crede ca Hidrolectrica a avut un temei juridic clar. „Ma indoiesc insa de faptul ca sefii companiei nu stiau de insolventa”, ne-a spus Catarama. Ovidiu Tender a fost de parere ca masura permite reorganizarea si anularea, pe caz de forta majora, a unor contracte, probabil cele cu „baietii destepti”. Analistul Ilie Serbanescu arata acuzator spre FMI. „Daca Hidrolectrica a intrat in insolventa, atunci inseamna ca se vrea matrasirea companiei catre creditorii straini, asa cum vrea FMI”, a avertizat Serbanescu.

[poll id=”284″]

author avatar
Arpad Dobre
777 afisari

1 COMENTARIU

  1. D-ule SERBANESCU,asa este cum spuneti d-voastra,se vrea vinderea lui HIDROELECTRICA strainilor, pe nimic ,cum vrea FMI-ul dupa care ne plangem ca nu avem bani de pensii,salarii etc.!…s-a votat ceva si iese tot ca in trecut!…sa vezi scumpiri la curent,de nu o sa le facem fata!…atunci sa-i vad eu pe cei ce au votat puterea de acum!…deja cunosc cativa care au votat cu puterea de acum si cand ii voi auzi ca nu mai pot plati utilitatile sa vezi ce am sa le fac!..VADIM nu avea loc la putere,de tradatorii astia care uite ce fac!…sa-i sature nene!….un pensionar care nu stie sa mai dea un raspuns ,la ce se intampla in tara asta!…..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger