AcasăNewsCe amenzi vom plati din iulie

Ce amenzi vom plati din iulie

Puteti fi trasi pe dreapta si amendati chiar si in cazul in care circulati prea incet fata de viteza legala minima stabilita pe un tronson de drum

Amenzile de circulatie vor creste incepand cu 1 iulie 2014, iar cea mai mica suma pe care o vor plati soferii care incalca regulile va fi de 180 de lei. Cea mai mare penalizare va fi de 1.800 de lei, in cazul persoanelor fizice, respectiv de 9.000 de lei, in cazul firmelor ai caror angajati nu respecta prevederile Codului Rutier.

Puteti fi trasi pe dreapta si amendati chiar si in cazul in care circulati prea incet fata de viteza legala minima stabilita pe un tronson de drum

Amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate, iar un punct-amenda reprezinta 10% din salariul minim brut pe economie. In prezent, salariul minim brut este de 850 de lei, dar de la 1 iulie 2014 va fi de 900 de lei, deci si amenzile auto se vor majora corespunzator.

Valorile noilor penalizari

Codul Rutier prevede urmatoarele clase de sanctiuni:

• clasa I – doua sau trei puncte-amenda;

• clasa a II -a – patru sau cinci puncte-amenda;

• clasa a III -a – de la sase la opt puncte-amenda;

• clasa a IV-a – de la noua la 20 de puncte-amenda;

• clasa a V-a – de la 21 la 100 de puncte-amenda (aceste sanctiuni se aplica numai persoanelor juridice).

In consecinta, de la 1 iulie, amenzile vor fi urmatoarele:

• de 180 de lei sau 270 de lei (clasa I);

• de 360 de lei sau 450 de lei (clasa a II);

• intre 540 de lei si 720 de lei (clasa a III-a);

• intre 810 lei si 1.800 de lei (clasa a IV-a);

• intre 1.890 de lei si 9.000 de lei (clasa a V-a).

 

Cu amenda prevazuta la clasa I (de 180 de lei sau 270 de lei) sunt sanctionati soferii care:

–         conduc un autovehicul in mod nejustificat cu o viteza cu cel putin 10 km/ora sub limita minima obligatorie stabilita pe tronsonul de drum respectiv.

–         nu respecta obligatia de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers,

–         conduc un vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la data eliberarii documentului de constatare a avariei.

Sanctiunile de la clasa a II-a (de 360 de lei sau 450 de lei) se aplica soferilor care:

–         nu respecta semnificatia indicatoarelor si marcajelor de obligare si nici regulile de utilizare a mijloacelor de avertizare sonora;

–         nu respecta traseele stabilite de politia rutiera pentru pregatirea practica sau sustinerea examenului pentru obtinerea permisului de conducere;

–         conduc un autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decat cele prevazute in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori sunt uzate peste limita admisa.

Clasa a III-a de amenzi (intre 540 de lei si 720 de lei) se aplica soferilor care:

–         conduc un autovehicul cu permis de conducere a carui valabilitate a expirat:

–          isi monteaza pe masina lumini de alta culoare sau intensitate, dispozitive de avertizare sonora ori accesorii sau modificari neomologate.

–         nu respecta normele privind circulatia bicicletelor si cei care nu reduc viteza in cazurile prevazute de regulament.

Soferii care circula cu ITP-ul a expirat, care transporta pe locurile din fata copii mai mici de 12 ani sau animale, ori care folosesc dispozitive anti-radar si care depasesc cu 41-50 km/h viteza maxima admisa vor primi amenzi de pana la 1.800 de lei.

author avatar
Arpad Dobre
165 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger