AcasăNewsCe amenzi riscă pasagerii care deschid ușa trenului în timpul mersului/Anunțul CFR...

Ce amenzi riscă pasagerii care deschid ușa trenului în timpul mersului/Anunțul CFR Călători

sursa foto: Facebook/Blocul Național Sindical

În contextul în care canicula a „învăluit” România, iar temperaturile ridicate de afară se resimt și în multe mijloace de transport în comun, căldura supărătoare poate să apară și în vagoanele de tren, în cazul în care instalațiile de climatizare nu mai fac față.

Însă e important de avut în vedere un avertisment oficial – venit în plin val de căldură intensă la nivelul țării – acela că persoanele care aleg o călătorie cu trenul și care deschid ușa acestuia în timpul mersului riscă amenzi între 250 și 400 lei.

Pasagerii care deschid ușa trenului în timpul mersului riscă amenzi de până la 400 lei – anunță miercuri CFR Călători.

Cine ar urma să dea amenzile

„Persoanele care aleg să călătorească cu trenul trebuie să aibă în vedere respectarea normelor privind transportul cu acest mijloc de deplasare și să nu pună în pericol siguranța lor sau a altor pasageri.

CFR Călători trage un semnal de alarmă asupra pericolului la care se supun pasagerii care deblochează sistemul automat de închidere a ușii în timpul mersului și informează că această practică constituie contravenție și riscă amenzi între 250 și 400 lei conform HG 203/1994 art.2 pc. 16. Astfel de acțiuni se pot solda cu evenimente tragice.

Contravențiile pot fi aplicate de personalul de tren și/sau de Poliția de Transport Feroviar din prima stație cu oprire a trenului. Dacă persoana care a deschis ușa trenului refuză să plătească amenda către personalul de tren, angajatul CFR Călători solicită din stație/telefon ajutorul Poliției de Transport Feroviar. Persoana este coborâtă din tren la prima stație de oprire din parcursul garniturii unde este așteptată de PTF și riscă o contravenție mai mare decât cea pe care ar fi plătit-o în tren”, informează miercuri, 10 iulie, CFR Călători, într-un comunicat.

De altfel, recent, mai precis la începutul acestei săptămâni, de la nivelul companiei se anunța că „prioritatea CFR Călători este siguranța pasagerilor și face eforturi susținute pentru menținerea în circulație a tuturor unităţilor de material rulant dotate constructiv cu instalații de climatizare”.

În același comunicat transmis recent se menționa că „în zilele cu temperaturi exterioare caniculare la nivelul șinei și cutiei materialului rulant (de multe ori chiar și de peste 50 – 80 de grade C la soare), în unele cazuri instalațiile de climatizare ar putea să nu mai asigure în parametrii optimi răcirea şi atunci să funcţioneze în regim de ventilație”.

Recomandările CFR Călători pentru pasageri, pe timp de caniculă

Nu în ultimul rând, s-a precizat că ar fi bine ca pasagerii să aibă cel puţin o sticlă cu apă în bagaj, pe timpul călătoriei cu trenul, în condiții de caniculă.

CFR Călători recomandă pasagerilor, astfel încât călătoria cu trenul în condiții de caniculă să decurgă fără incidente, în special pentru persoanele cu sensibilitate crescută la căldură sau care nu suportă temperaturile ridicate din cauza unor afecțiuni medicale:

  • să se hidrateze permanent şi să aibă cel puţin o sticlă cu apă în bagaj;
  • să aibă medicația necesară afecțiunilor pe care le au, în caz de nevoie;
  • să alerteze imediat personalul de tren dacă se simt rău în timpul călătoriei sau dacă observă o persoană care are nevoie de ajutor, astfel încât călătoria cu trenul în condiții de temperaturi ridicate și chiar caniculă să decurgă fără incidente, în special pentru persoanele cu sensibilitate crescută la căldură sau care nu suportă temperaturile ridicate din cauza unor afecțiuni medicale”, conform aceleiași surse.