AcasăNewsCe alimente sunt recomandate pe timp de canicula

Ce alimente sunt recomandate pe timp de canicula

Temperaturile de afara sunt in crestere, iar medicii recomanda consumul a minimum doi litri de apa pe zi, insa si alimentatia adecvata poate contribui la hidratarea corespunzatoare a organismului.

Pepenele este unul dintre cele mai zemoase si mai sanatoase fructe de sezon

Nutritionistii francezi, citati pe maxisciences.com, recomanda pe timpul verii, in general, si al caniculei, in mod special, un echilibru intre hidratarea propriu-zisa cu apa si sucuri naturale, pe de o parte, si alimentatie, pe de alta parte. Astfel, pe langa consumul a minimum doi litri de apa pe zi (chiar trei litri de apa in zilele caniculare), organismul are nevoie si de substante nutritive,  iar cele mai potrivite pe timpul verii sunt alimentele cu un bogat continut de apa.

Legume hidratante

Pe pozitii de top se situeaza castravetii, consumati ca atare sau sub forma de suc, simplu sau in combinatie cu suc de morcovi, sfecla, telina etc. Tomatele sunt, de asemenea, de preferat pe canicula (consumate ca atare sau sub forma de suc rece), iar printre alte legume bogate in apa se remarca salata, precum si dovleceii.

Fructe zemoase

Pietele sunt pline in acest sezon de pepeni, fie ei verzi sau galbeni, acestia fiind campioni ai fructelor zemoase si pot fi consumati in cantitati relativ mari, fara a ingrasa, desi contin zaharuri, insa acestea sunt usor asimilabile. In curand vor aparea strugurii de sezon, dar pana atunci pot fi consumate o serie de alte fructe zemoase, printre care sunt recomandate ciresele, visinele, caisele, merele varatice, prunele, piersicile, precum si citricele. Un loc aparte in categoria fructelor il ocupa cele cu un continut scazut de apa, care nu par a fi utile pe timpul caniculei, dar este exact invers. Nucile, curmalele, alunele, stafidele ofera un plus de energie pe timpul caldurii, datorita proteinelor si zaharurilor „lente” pe care le contin, fara a fi necesara consumarea lor in cantitati prea mari.

Lactate, peste, oua

Caldura nu prea indeamna la consumul branzeturilor grase sau prea uscate, asa ca specialistii recomana consumul lactatelor proaspete, incepand cu laptele ca atare. De asemenea iaurturile degresate, branzeturile proaspete (ricotta, mozzarella, cas dulce) au un continut ridicat de apa, ceea ce le face usor digerabile. Tot la categora proteina animala se recomanda consumul de carne de peste slab (salau, stavrid, crap salbatic etc.), precum si oua proaspete (de gaina sau de prepelita), preferabil negatite.

De evitat

Sucurile carbogazoase, dulci si frumos colorate, cu arome „identic naturale”,  produse de diverse firme mai mari sau mai mici par atractive. Acestea sunt insa de evitat pe timpul caniculei, deoarece nu potolesc, ci intetesc setea si supun ficatul, pancreasul si rinichii la eforturi suplimentare, fiind de ocolit pe timpul caldurilor mari. Nici inghetata nu este recomandata ca solutie de racorire pe timpul caniculei, deoarece nu hidrateaza, dimpotriva, produce sete. De asemenea, sunt de evitat mai toate bauturile alcoolice, deoarece organismul este deja suprasolicitat de canicula, iar un nivel ridicat de alcool in sange poate afecta grav organismul supraincalzit.

author avatar
Arpad Dobre
242 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger