AcasăNewsCe alegem: asigurarea obligatorie sau asigurarea facultativa?

Ce alegem: asigurarea obligatorie sau asigurarea facultativa?

Despagubirile la asigurarea facultativa sunt ingreunate de numarul mare de acte solicitate si de studierea lor

Proprietarii de locuinte trebuie sa incheie anual polita de asigurare obligatorie, in caz contrar ei riscand o amenda intre 100 si 500 de lei. Desi aceasta asigurare este obligatorie, ea nu acopera decat inundatiile, alunecarile de teren si cutremurele, astfel ca, pentru mai multe riscuri, proprietarii trebuie sa incheie o alta polita, cea facultativa.

Despagubirile la asigurarea facultativa sunt ingreunate de numarul mare de acte solicitate si de studierea lor

Conform AvocatNet, asigurarea obligatorie a locuintei prezinta mai multe dezavantaje decat avantaje, dupa cum a mentionat Marius Lungu, sef Departament Asigurari din cadrul Casei de Avocatura Corciu si Asociatii.  Avantajele acestei polite constau in despagabirea rapida si in sumele asigurate, de 10.000 Euro si 20.000 Euro, destul de mari comparativ cu prima de asigurare, care e doar 10, respectiv 20 euro. Insa dezavantajele cele mai mari sunt reprezentate de imposibilitatea de a putea opta si pentru asigurarea impotriva altor riscuri decat cutremur, inundatie, alunecari de teren sau de a putea opta pentru o suma asigurata mai mare, precum si lipsa despagubirilor pentru bunurile existente in locuinta si distruse/avariate ca urmare a producerii unui risc asigurat. Mai convenabila, din acest punct de vedere, pare a fi polita facultativa, existand avantajul asigurarii pentru o suma stabilita de catre proprietar, precum si a bunurilor din locuinta pe care proprietarul doreste sa le asigure in schimbul platii unei prime de asigurare. Pe de alta parte, insa, procedura de despagubire este anevoioasa, fiind nevoie de o multime de acte, a caror procurare, depunere si studiere necesita timp indelungat.

Este nevoie de ambele asigurari

Legislatia nu permite ca un imobil cu destinatia de locuinta sa poata detine o polita facultativa care sa ofere protectie impotriva cutremurelor, inundatiilor sau alunecarilor de teren, aceste riscuri fiind acoperite strict de catre polita PAD. Practic, subliniaza Marius Lungu, prin modificarea Legii 260/2008, legiuitorul a interzis incheierea politelor facultative pentru imobilele cu destinatia de locuinta care nu beneficiaza de o polita PAD. Daca proprietarul unui imobil asigurat printr-o polita PAD pentru suma de 20.000 Euro doreste, el are posibilitatea ca prin incheierea unei polite facultative sa asigure respectivul imobil la o suma mult mai mare. In aceasta situatie, precizeaza pentru AvocatNet reprezentantul „Corciu si Asociatii”, la producerea riscului asigurat proprietarul va fi despagubit proportional de catre PAID, pana la concurenta sumei de 20.000 euro, in cazul distrugerii totale a imobilului, iar pentru diferenta de catre asiguratorul cu care a incheiat polita facultativa.

Procedura de despagubire

Legea nr. 243/2013 clarifica modalitatea de despagubire pentru proprietarii care au incheiat atat o polita de asigurare obligatorie a locuintei, cat si una facultativa. Astfel, in caz de dezastru, proprietarii vor primi despagubiri mai intai in baza politei obligatorii si apoi in baza celei facultative. Potrivit dispozitiilor, valoarea asigurata luata in calcul la stabilirea ratei asigurarii facultative reprezinta diferenta dintre valoarea totala a locuintei asigurate si valoarea asigurata luata in calcul la stabilirea ratei asigurarii obligatorii.

author avatar
eNational
885 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger