AcasăNewsCe-ai făcut, Iohannis?

Ce-ai făcut, Iohannis?

Președintele e între noi. Îl vedem la televizor

16 octombrie 2019, Klaus Iohannis, la inaugurarea Ambulatoriului Spitalului de Urgență Suceava: „Avem, iată, la Suceava un model de bune practici în sistemul de sănătate românesc și îmi doresc să avem astfel de exemple peste tot în țară.” 31 martie 2020, completarea autorului: „Să ne ferească Dumnezeu!” Ar fi tot ce ne lipsește ca să întrecem Italia la toate statisticile. Ultimele date arată că din cele peste 2.200 de cazuri de coronavirus confirmate în România, în jur de 600 provin de la focarul din Suceava.

Președintele e între noi. Îl vedem la televizor

La data când a făcut afirmația, Klaus Iohannis era în campanie electorală pentru prezidențiale, bazată, după cum se știe, pe atacarea PSD. „Cu atât mai importantă este această realizare, cu cât vine într-un context în care guvernarea PSD ne-a oferit constant doar fantasmagorii! În realitate, nu avem nici spitale regionale, nici examen de rezidențiat reformat, iar eșecul guvernării PSD în ceea ce priveşte măsurile asumate în Programul de Guvernare pe sănătate este evident.”

Schimbați canalul

O lună mai târziu, guvernarea PSD a căzut. A venit rândul liberalilor să demonstreze cu ce sunt mai buni, cel puțin în domeniul Sănătății. Avem spitale închise și intrate în carantină, avem medici și asistente fără echipamente de protecție, avem personal medical indisponibilizat, fiind infectat cu coronavirus, avem și o lipsă acută de teste și de aparatură necesară secțiilor ATI. Ce a făcut președintele pentru a nu se ajunge aici? Ne-a anunțat că virusul este ceva ușor, ca o răceală. Mai strănuți, mai tușești, deci să nu ne facem probleme. Apoi, când se cerea starea de urgență, ne-a spus că dacă mai auzim politicieni cerând asta, să schimbăm canalul. În scurt timp, a decretat starea de urgență. Trebuia să schimbăm canalul?

Epidemie nu, anticipate da

Cum s-a implicat președintele? Simt nevoia unei paranteze. Nu este de crezut că ambasadorii români nu ar fi trimis la Centrală rapoarte despre evoluția coronavirusului în țările în care reprezentau România, despre ce măsuri s-au luat acolo, ca apoi, ministrul de Externe să-l informeze. De asemenea, nu e de acceptat ideea că serviciile de informații nu l-au sesizat despre pericolul care ne paște. Nu este de admis nici că Ludovic Orban nu l-ar fi pus în temă cu raportul primit de la Ministerul Sănătății, în a doua decadă a lunii ianuarie, cu privire la indicațiile Organizației Mondiale a Sănătății. Închei paranteza. Klaus Iohannis, deci, știa. Și încă foarte bine. Și totuși, ce a făcut? A dus până la capăt cacealmaua cu Vasile Cîțu premier, tot cu gândul la anticipate, a forțat desemnarea lui Orban pentru formarea echipei guvernamentale și, ulterior, validarea lui într-o mascaradă fără precedent, profitând de moleșeala patriotică a Opoziției.

Sfaturi pentru popor

Târziu, foarte târziu a apărut la televizor cu soluții. Duceți mâna la gură când tușiți sau strănutați, spălați-vă pe mâini, nu vă îmbrățișați, păstrați distanța socială. Și încă. Prea puțin pentru un președinte. Prea mult pentru răbdarea unei populații cu grad tot mai scăzut de suportabilitate. Nu am auzit să-l fi chemat pe Oros, de la Agricultură, și cerându-i să susțină refacerea stocurilor din magazine cu produse românești. Grâul românesc zace în hambare, timp în care importăm aluat congelat din UE, pentru pâine. Nu am auzit să-l fi chemat pe Orban pentru a-l întreba de ce nu a declanșat trecerea economiei de la timp de pace, la timp de război, chiar de la primul caz semnalat în România. Scăpam de importuri costisitoare, iar fabricile românești de confecții ar fi produs combinezoane și măști de protecție în cantități suficiente. Ce măsuri personale a luat pentru combaterea epidemiei? Citind discursurile scrise de consilieri și vizitând un spital de campanie gol? O fi de ajuns?

author avatar
Valentin Boeru
3.432 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger