AcasăNewsCe a decis Judecătoria Sectorului 3 în privința celor doi angajați reținuti...

Ce a decis Judecătoria Sectorului 3 în privința celor doi angajați reținuti în cazul tragediei de la ”Victor Babeș”

Ce a decis Judecătoria Sectorului 3 în privința celor doi angajați reținuti în cazul tragediei de la ”Victor Babeș” ( sursa foto: glasulh-hd.ro)

După ce au fost reținuți, ca urmare a unei decizii luate miercuri, 16 iunie, de la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, cei doi angajați de la ”Victor Babeș” au aflat ce a decis instanța.

Mai exact Judecătoria Sectorului 3, care a dispus plasarea lor în arest la domiciliu. E de menționat că procurorii ceruseră măsura arestării preventive pentru 30 de zile, propunere care a fost respinsă ca ”neîntemeiată”. Decizia instanței poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunțare.

Cei doi sunt acuzați de ucidere din culpă, în cazul tragediei de la ”Victor Babeș”, din aprilie acest an, soldate cu decesul a trei pacienți internați în TIR-ul de ATI – mai exact în incinta Unității Mobile de Terapie Intensivă – amplasat în curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale din București.

Din câte s-a transmis într-un comunicat remis de la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, în data de 16 iunie, procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui instalator în cadrul Serviciului Tehnic al Spitalului, identificat drept R.C., respectiv a lui P.L.V., inginer – șef Serviciu Tehnic al Spitalului ”Dr. Victor Babeș”.

Ce a scos la iveală ancheta

Conform sursei citate, din probele administrate până în prezent, ”la data de 12.04.2021, în intervalul orar 16:55-16:57, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, inculpatul R.C. a manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalației Unității Mobile de Terapie Intensivă, fapt ce a determinat creșterea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari, având drept consecință oprirea automată a ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienților internați în salonul ATI al unității medicale mobile, conducând astfel la decesul a trei pacienți”.

De asemenea, în același comunicat se precizează că ”inculpatul P.L.V. nu și-a îndeplinit în mod corespunzător atribuțiile de serviciu și responsabilitățile specifice postului, prin aceea că nu a asigurat funcționarea în parametrii tehnici corespunzători a instalației de oxigen aferente Unității Mobile de Terapie Intensivă amplasate în curtea spitalului, a cărei presiune, în perioada 10.04.2021-12.04.2021, s-a situat la valori ridicate, determinând astfel funcționarea ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienților internați în salonul ATI al unității mobile în afară parametrilor optimi.

În acest context, la data de 12.04.2021, constatându-se necesitatea reducerii presiunii de oxigen, la ora 16.54, întrucât nu se mai afla la locul de muncă, susnumitul i-a solicitat subalternului său, inculpatul R.C., să se deplaseze la camera tehnică a unității mobile și să reducă presiunea oxigenului din instalație, fără a-l fi instruit corespunzător în prealabil asupra principiilor de funcționare a instalației. Astfel, pe fondul neasigurării funcționării în parametri optimi a instalației de oxigen, precum și a instruirii deficitare a personalului din subordine, s-a creat necesitatea intervenției asupra instalației, intervenție realizată defectuos de inculpatul R.C., fapt ce a condus la oprirea automată a ventilatoarelor din dotarea Unității Mobile de Terapie Intensivă și la decesul celor trei pacienți.”