Cauta

CCR se leapada de comunism

CCR i-a dezamagit profund pe politicieni: a lasat neatins abuzul de serviciu in Codul Penal (asa cum doreau procurorii) si doar a impus redefinirea infractiunii intr-o forma care exclude o interpretare abuziva din partea anchetatorilor si magistratilor.

Judecatorii CCR au dat o cotita cu abuzul in serviciu

Concret, judecatorii Curtii au admis partial neconstitutionalitatea prevederilor referitoare la abuzul in serviciu, si asta din cauza sintagmei ”indeplineste in mod defectuos (un act de serviciu)”. Solutia impusa de CCR: interpretarea sintagmei ”in mod defectuos” strict ca ”incalcare a legii”. Ca urmare, alineatul 1 al articolului 246 din Codul Penal va fi schimbat astfel incat acuzat de abuz in serviciu va putea fi doar ”functionarul public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste prin incalcarea legii si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice”, pedeapsa ramanand aceeasi: ”inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”. Totodata, judecatorii CCR au respins sesizarea de neconstitutionalitate a articolului 13(2) din legea nr. 79/2000 (dedicata demnitarilor), articol care majoreaza cu o treime limitele pedepsei  in cazul infractiunilor de abuz in serviciu sau de uzurpare a functiei savarsite de un functionar public, daca acesta se face vinovat de obtinerea, pentru sine ori pentru alta persoana, a unui folos necuvenit. Altfel spus, deciziile de ieri ale CCR ii obliga pe procurori sa puna osul la treaba pentru a demonstra incalcarea legii de catre clientii suspectati de abuz in serviciu, dar nu-i scapa pe politicieni de frica ajungerii dupa gratii.

”Fruncea” politica nu scapa de dosare

Batalia data pentru pastrarea abuzului in serviciu in Codul Penal a fost crunta. Procurorii au tinut cu dintii de definitia initiala, care le-a permis sa finalizeze pe repede inainte mii de dosare cu inalti demnitari, in timp ce politicienii au incercat in fel si chip sa obtina excluderea infractiunii din Codul Penal. Demers explicabil din moment ce floarea politicii dambovitene (Gabriel Oprea, Elena Udrea, Radu Mazare, Alina Bica, Tiberiu Nitu, Nicusor Constantinescu, Cristian Popescu Piedone, Andrei Chiliman, Neculai Ontanu, Gheorghe Nichita, Marian Vanghelie, Gheorghe Scripcaru, Bunea Stancu, Relu Fenechiu, Monica Iacob Ridzi) este acuzata de abuz in serviciu, ultimii doi (Fenechiu si Ridzi) fiind deja bagati dupa gratii de ceva vreme. Din pacate pentru toate numele sonore insirate (si nu numai), decizia luata ieri de CCR nu usureaza cu nimic situatia politicienilor judecati sau condamnati pentru abuz in serviciu. Procesele continua, iar pedepsele trebuie efectuate.

Ultimele stiri

  • Miza acaparării României. Apele din statele UE sunt otrăvite
  • Importăm și șefii de servicii secrete? Cu dedicație de la Elysee: Cioloș la SRI, Ciolacu la SIE!
  • Cel mai mare port al Europei se pregătește pentru un război cu Rusia
  • Bolojan și coaliția își bat joc de populație. Cresc subvențiile de la stat pentru partide
  • Israel și America nu au îngenuncheat Iranul
  • Atac mișelesc. CCR interzice grevele și protestele românilor
  • Legea europeană privind inteligența artificială are nevoie de o pauză, nu de un full stop
  • Toni Kroos, devastator: „Nu există oameni săraci în fotbal”
  • Sens invers pe contrasens. Bum!
  • ULTIMA ORĂ: Nicușor Dan a numit un judecător la CCR
  • Exit mobile version