AcasăNewsCCR rumega greu Ordonanta 41 invocata de USL

CCR rumega greu Ordonanta 41 invocata de USL

”Placinta” indigesta a referendumului a aterizat ieri pe masa CCR, imediat dupa anuntarea rezultatului final de catre Biroul Electoral Central.

Curtea Constitutionala nu stie ce sa faca: sa-l retrimita pe Traian Basescu la Cotroceni sau nu

Prezenta la referendum a fost de 46,24%, a stabilit BEC, deci insuficienta pentru validare. Cum operatiunea cade in sarcina Curtii Constitutionale, BEC a remis judecatorilor constitutionali toate documentele si si-a luat de-o grija.

Traian Basescu

CCR in schimb a inceput sa asude din greu la o decizie asteptata cu sufletul la gura de o tara intreaga. Anterior, politicienii din ambele tabere au avut grija sa sugereze Curtii solutia ”corecta”: validarea referendumului, in varianta USL, si invalidarea, in formula PDL.

USL reinvie Ordonanta 41, care elimina cvorumul de prezenta

Inainte de a-si da verdictul, CCR a fost obligata sa dezbata sesizarea depusa de USL. Concret, cuprinsi de disperare la gandul intoarcerii lui Traian Basescu, uselistii au dat dracului conditiile puse de UE premierului Victor Ponta si au cerut Curtii Constitutionale, sub semnatura presedintilor celor doua Camere, pesedistii Valeriu Zgonea si Petru Filip, sa ia in considerare convocarea referendumului pe baza Ordonantei de Urgenta nr.41, actul care elimina cvorumul de 50 la suta plus 1. Situatie in care validarea referendumului si suspendarea lui Traian Basescu deveneau floare la ureche. Toate bune si frumoase daca, din pacate pentru uselistii, la punctul 3 din celebra lista remisa de Manuel Barroso premierului Victor Ponta (si asumata integral de acesta) nu s-ar fi cerut, negru pe alb, ”reinstaurarea regulii majoritatii necesare pentru validarea rezultatelor referendumului (jumatate plus unu din numarul celor inregistrati pe listele electorale): abrogarea OUG nr. 41”. Iar faptul ca Zgonea si Filip au riscat sa inflameze din nou spiritele europene indica un singur lucru: sunt mari sanse ca lucrurile sa nu se potoleasca nici macar dupa decizia Curtii Constitutionale. O decizie care oricum frige intr-adevar rau, daca judecatorii constitutionali s-au invartit in jurul ei toata ziua de ieri, dar n-au indraznit sa voteze nici da, nici ba, ci au amanat luarea unei hotarari pentru astazi.

[poll id=”317″]

author avatar
Simona Badulescu
909 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger