AcasăNewsCCR îți bagă poliția în casă

CCR îți bagă poliția în casă

Polițiștii pot acționa mult mai drastic în situații limită

Judecătorii Curții Constituționale au luat, ieri, o decizie care îi va pune mult pe gânduri pe cei care fac scandal în casă, se ceartă, își bat nevasta sau dau muzica mai tare. Magistrații CCR au hotărât că în astfel de situații poliția poate să intre în casa unde a fost semnalat incidentul, chiar fără mandat, pentru a stopa infracțiunea. De asemenea, oamenii legii pot să-i ceară celui care este în vizorul lor să lase din mâini obiectele pe care le are asupra sa și să-l percheziționeze corporal.

Polițiștii pot acționa mult mai drastic în situații limită

Curtea a fost sesizată de mai multe partide politice care spuneau că în cazurile acestea trebuie să se aplice prezumția de nevinovăție. Pe de altă parte, magistrații au susținut că legea le permite polițiștilor să ignore această prevedere în cazuri extreme și au respins cererea. Astfel că, de acum încolo vor apărea noi reguli referitoare la procedurile de legitimare, de control corporal, al bagajelor sau al vehiculului.  „Este înăsprit cadrul juridic pentru o serie de fapte antisociale, precum refuzul persoanei de a se legitima sau organizarea de petreceri private în spaţiul public”, potrivit unui comunicat. De pildă, oamenii legii vor putea solicita persoanelor pe care le legitimează să țină mâinile la vedere și să renunțe pentru moment la obiectele care ar putea fi folosite pentru un atac. În proiect este prevăzut inclusiv ca persoana condusă la secție să nu fie reținută mai mult de 8 ore. Printre noutățile aduse se numără și faptul că cetățenii duși la sediul Poliției vor putea să solicite un avocat. În situații excepționale, polițistului o să i se permită să intre oricând și oricum într-o  locuinţă sau în orice spaţiu delimitat ce aparţine ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, iar consimțământul acesteia nu o să mai fie necesar.

”Poliția! Stai!”

Această intervenție se va face doar pentru a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane. În același timp, dacă un individ se va apropia de un polițist după ce i-a fost transmis mesajul: „Poliţia! Stai! – Nu te apropia!”, oamenii legii pot interveni prin diverse acțiuni, în raport cu gravitatea infracțiunii sau cu agresivitatea făptuitorului.

author avatar
Ramona Feraru
2.856 afisari

6 COMENTARII

  1. Ala care face scandal constant in locuinta i si i a masuri de protectie si da mita la comandantul sectiei de care apartine,si nimeni nu i va face nimic,ii sport national,mai vechi ca oina

  2. Mai ce tari sunteți. Va abuzează poliția. Dar ce va mai place sa ii batjocoriți. Bine, unii chiar merita. Dar când stau la ușă și nu pot intra săriți repede de tur în sus și ziceți că poliția e inutilă sau mana in mana cu cel care își rupe nevasta cu bătaia. In alte tari, SUA de exemplu, daca nu te legitimezi sau nu semnezi pc-ul, in cătușe ajungi. La noi nu domnule, e abuz. Sunteți cei mai tari.

  3. Hai, drăgălașilor, să vă văd, dacă veți intra și în locuințe din Rahova, Ferentari, sau Berceni, unde stau cei mai „tari” interlopi, din bucale !

  4. @ Judecătorii CCR care comit abuzuri împotriva celor ce formulează sesizări, abuzuri referitoare la discutarea sesizărilor și la motivitarea deciziilor CCR, în termenele legale,producând prejudicii celor ce se adresează instituției, încearcă să mute în spațiul public și privat tema abuzurilor comise de judecătorii CCR,prin folosirea uneu instituții Poliția, recunoscută în spațiul public pentru incompetență și ilegalități,?

  5. @ Deci, judecătorii CCR care comit abuzuri împotriva celor ce formulează sesizări, abuzuri referitoare la discutarea sesizărilor și la motivitarea deciziilor CCR, în termenele legale, producând prejudicii celor ce se adresează instituției, încearcă să mute în spațiul public și privat tema abuzurilor comise de judecătorii CCR, prin folosirea unei instituții, Poliția, recunoscută în mediul public pentru incompetență și ilegalități,?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger