AcasăNewsCCR îl lasă pe Iohannis fără Șeful Statului Major

CCR îl lasă pe Iohannis fără Șeful Statului Major

Curtea Constituțională a României a decis că prelungirea cu până la un an a mandatului Șefului Statului Major General este neconstituțională. Astfel, decretul de anul trecut prin care Iohannis îl menținea pe generalul Ciucă în fruntea Statului Major va rămâne și el în afara legii.

Plenul Curții Constituționale (CCR) s-a pronunţat marți asupra excepţiei de neconstituționalitate a dispoziţiilor art.39 alin.(5) din Legea nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale. Dispoziţiile de lege criticate privesc faptul că „în funcţia de şef al Statului Major al Apărării poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei”, mai arată comunicatul Curții.

În urma deliberărilor, CCR, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate. Curtea Constituțională a constatat, totodată, că sintagma ”cu posibilitatea de prelungire cu până la un an” din cuprinsul articolului citat privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale este neconstituțională, fiindcă „este lipsită de clartate și nu prevede condițiile și procedura de urmat pentru prelungirea mandatului”.

Preşedintele Iohannis a semnat, la finalul anului trecut, decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, actualul şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie, Dumitru Scarlat. Ministrul Apărării a contestat în instanţă decretul, însă Curtea de Apel Bucureşti a decis în favoarea preşedintelui, nu înainte de a sesiza CCR cu articolul de lege în baza căruia a fost făcută prelungirea.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
321 afisari

4 COMENTARII

    • Nu vreau sa va contrazic.Daca CCR a decis in unanimitate ca actul prin care i s-a prelungit mandatul cu un an,adica decretul prezidential,este neconstitutional nu inseamna ca acest act este lovit de nulitate absoluta? si din dec.2018 este anulat.

  1. Iar s-a facut de cacao Mutalakul si asta numai din cauza ca nu intelege romaneste,fiind analfabet nefunctional total.Cu toate incalcarile Constitutiei,Mutalakul are asigurat al doilea mandat de guvernator si general al Coloniei,are promis din partea stapanilor,dupa pedepsirea razvratitului ciumei rosii,inca un mandat de mare confortabilitate in cursul caruia va face mai putin decat in primul adica minus zero barat.Mi-a plcut,in mod deosebit,cum Mutalakul a luat-o peste manuta de la aghiotantul Papei,cata nesimtire sa ai acele gesturi,cata falsitate si gandire sub nivelul apei sa faci asa ceva? am trait o jena deosebita cand am vazut filmarea,bine ca a ramas posteritatii, sa fie vazut in toata splendoarea nivelului sau.

  2. @Opinați că judecătorii CCR doresc să pună în evidență că nu ar fi fost adoptată o hotărâre a CSAT care să explice în ce condiții se prelungește mandatul șefului Statului Major al Armatei, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger