AcasăNewsCCR il lasa pe Basescu sa mai atarne suspendat inca 40 de...

CCR il lasa pe Basescu sa mai atarne suspendat inca 40 de zile

CCR a decis ca mortii neamului sunt buni sa voteze doar la alegeri, indiferent de tipul lor, nu si la referendum.

Cu sau fara referendum validat, USL nu-l lasa pe Traian Basescu sa se intoarca la Cotroceni

Curtea Constitutionala lasa in coada de peste suspendarea lui Traian Basescu inca 40 de zile, mai exact pana pe 12 septembrie.

Judecatorii constitutionali nu si-au pus pielea la saramura pentru rezolvarea crizei politice

Data la care va relua discutiile referitoare la validarea sau nu a referendumului de demitere a presedintelui ales.

In tot acest timp, Crin Antonescu ramane interimar la Cotroceni, euro sufoca leul bastinas si circul politic va ajunge, fara nicio indoiala, la proportii epice.

Primarii, obligati sa actualizeze listele electorale

Dupa ce a dezbatut zeci de ore fara nicio finalitate, CCR si-a acordat un generos ragaz, timp in care a pus la lucru institutiile abilitate, locale si centrale, sa actualizeze listele electorale. Iar daca lucrurile nu se linistesc nici pana la jumatatea lunii septembrie, judecatorii constitutionali ar mai putea invoca o problema, si anume statutul romanilor care au votat la referendum, dar intre timp au dat coltul. Pot sau nu sa ramana ei prinsi in procentul de 46,24 % participanti la referendum este o intrebare care poate deroba CCR de obligatia luarii unei decizii si dupa data de 12 septembrie. Sau, si mai simplu, cum Parlamentul isi reia lucrul la inceputul lunii septembrie, se poate modifica legea de functionare si organizare a CCR, in asa fel incat validarea referendumului de demitere sa devina job-ul legislativului.

Amanarea se potriveste manusa USL-ului

Refuzul Curtii de a transa razboiul politic convine de minune sustinatorilor demiterii. ”Consideram ca este o decizie corecta, si anuntam intentia Guvernului de a respecta intru totul aceasta decizie”, a anuntat premierul Victor Ponta, imediat dupa anuntul CCR. ”Este o decizie absolut normala, in conditiile in care Curtea nu avea toate datele pentru a da o decizie corecta”, spune conservatorul Daniel Constantin. UNPR-istul Eugen Nicolicea a laudat la randul lui amanarea verdictului, considerand ca „altfel ar fi fost o solutie incerta, o adoptare cu 5 la 4”.

Dezamagire mare in tabara Basescu

Obligati sa inghita fara comentarii orice decizie a CCR, aparatorii lui Traian Basescu si-au ascuns prost dezamagirea. ”Eu nu comentez decizia Curtii, ci efectele unei astfel de decizii, care inseamna ca vom ramane intr-o instabilitate politica si intr-o noua criza politica inca 40 de zile. Asta inseamna pierderi pe toata linia. Efectele pentru Romania sunt devastatoare”, apreciaza Cezar Preda. Iar udemeristul Kovacs Eckstein Peter este de aceeasi parerea: ”Este o decizie cat se poate de proasta, catastrofala din punct de vedere economic. Arata ca Romania este o tara imprevizibila si inpredictibila, si ca atare nesigura pentru investitori”. O opinie interesanta a avut Sulfina Barbu: ”Daca se pun sub semnul intrebarii listele electorale permanente comunicate de MAI, daca nu sunt reale, cred ca trebuie sa fie invalidate si alegerile locale”.

Antonescu, incantat de intorsatura lucrurilor

Crin Antonescu a catalogat ”evolutia lucrurilor” drept una ”benefica” si a salutat ”amanarea neasteptata a verdictului”. In plus, a tinut sa salute ”convingerea Curtii ca in procesul democratic conteaza fiecare vot, conteaza oamenii reali”. Si chiar daca CCR a amanat, nu s-a pronuntat asupra referendumului, Antonescu sustine ca ”batalia politica s-a incheiat, va reincepe spre sfarsitul acestei toamne cand vom avea alegeri parlamentare si prezidentiale”.

[poll id=”318″]

author avatar
Simona Badulescu
365 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger