Cauta

CCR ii raspunde lui Ponta, reamintind de ce a declarat neconstitutionala legea uninominalului pur

Curtea Constitutionala a Romaniei a remis presei argumentele pentru care a declarat neconstitutionala legea uninominalului pur. Aceasta reactie a venit in urma acuzatiilor lansate de premier care a sustinut ca CCR e de vina ca nu sunt doar 300 de parlamentari in urma ultimelor alegeri.

foto bziro

Curtea Constitutionala din Romania (CCR) a readus joi in atentie argumentele pentru care a declarat neconstitutionala legea uninominalului pur,care a fost adoptata in timpul Guvernului Tariceanu.

Comunicatul de presa vine ca un raspuns la acuzatiile lansate de Victor Ponta care sustine ca PDL-ul este de vina pentru inmultirea parlamentarilor,deoarece ei au contestat modificarea legii electorale, care prevedea un numar maxim de 300 de parlamentari.

„Legea criticata incalca dispozitiile constitutionale ale art.1 alin.(3), potrivit carora „Romania este stat de drept […]”, ale art. 2 – Suveranitatea si ale art. 61 – Rolul si structura (Parlamentului), intrucat consacra o solutie legislativa contrara vointei poporului exprimate la referendumul national din data de 22 noiembrie 2009″.

„Curtea constata ca, la data de 22 octombrie 2009, presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, a emis Decretul nr. 1.507/2009 pentru organizarea unui referendum national, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 714 din 22 octombrie 2009, prin care a chemat poporul roman sa isi exprime vointa cu privire la doua probleme de interes national: trecerea la un Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane.

Pana la momentul adoptarii legii criticate in prezenta cauza, optiunea poporului in sensul reducerii numarului de parlamentari nu a format obiectul niciunei reglementari legislative.

In ceea ce priveste reglementarea criticata, aceasta modifica legea electorala, respectiv Legea nr. 35/2008, iar, prin reglementarea tipului de scrutin, poate determina o crestere a numarului de parlamentari, care nu respecta vointa poporului exprimata la referendum.

Or, referendumul, indiferent de caracterul sau – decizional sau consultativ – cum este cazul referendumului national din anul 2009, reprezinta o modalitate de exercitare a suveranitatii nationale”, se arata in comunicatul emis de CCR.

Comunicatul poate fi citit integral AICI.

Ultimele stiri

  • Horoscop 8 iulie 2025 – Implinirea ta personală va necesita numeroși pași
  • Poate Europa să compenseze lipsa de arme americane pentru Ucraina?
  • Justiția plânge, poporul român plătește / Bolojan promite austeritate pe pâine
  • Partidele de la guvernare, făcute praf de sindicate. Au distrus țara!
  • Scenariul 100% fotovoltaice împinge prețul energiei la 600 dolari/MWh
  • Din nou în arena politică. Elon Musk îi enervează pe investitorii Tesla
  • Lider Cartel Alfa, Bogdan Hossu: Lobby-iștii, angajați la Guvern și la Președinție, apără profiturile mediului de afaceri
  • Război civil la Milano: Chivu îl vrea pe Donnarumma!
  • SUA amână tarifele? Trump rămâne imprevizibil
  • PSG îl vrea pe Rodrygo! Francezii au intrat pe fir înainte de semifinala cu Real Madrid
  • Exit mobile version