AcasăNewsCCR ii da aripi lui Basescu, liberalii ii cer demisia. De ce...

CCR ii da aripi lui Basescu, liberalii ii cer demisia. De ce tac pesedistii?

Dupa saptamani intregi in care CCR a facut schimb de epistole cu Executivul, judecatorii au decis, ieri, ca la scrutinul din 29 iulie nu s-a intrunit cvorumul, pe cale de consecinta referendumul nu a fost valid.

Traian Basescu se poate intoarce la Cotroceni

In doar trei ore, judecatorii constitutionali i-au deschis lui Traian Basescu poarta Palatului Cotroceni, stabilind ca referendumul a fost valid in privinta organizarii, dar nu si a cvorumului. Decizia a fost luata cu 6 voturi la 3, judecatorul Aspazia Cojocaru fiind cea care a inclinat balanta in favoarea presedintelui suspendat. Devenita brusc un personaj negativ, Cojocaru s-a aparat, declarand ca legea trebuie respectata. ”Ce inseamna inclinarea balantei? E total nejuridic. Daca s-a stabilit un prag electoral si acesta nu s-a intrunit, ce sa facem acum? Sa incalcam legea? Nu pot sa fac asa ceva. Eu nu vreau sa fac puscarie, sa incalc legea. Nu pot”, a declarat judecatorul CCR. Ulterior, Aspazia Cojocaru a revenit, lansand un atac la adresa premierului Victor Ponta, dupa ce acesta  a criticat-o pentru votul dat. ”Eu respect legile, pe care le si cunosc, spre deosebire de pustii care ma critica la televiziuni (Victor Ponta – n.r) Eu sunt magistrat, nu politician, ca sa execut ordinele partidului”, a mai spus Aspazia Cojocaru. De mentionat ca, presedintele suspendat, care, pana la inchiderea editiei nu a comentat in niciun fel decizia CCR, nu se poate intoarce la Cotroceni pana nu vor fi indepliniti toti pasii legali: citirea documentului in plenul Curtii Constitutionale, in plenul Parlamentului si publicarea in Monitorul Oficial.

Proteste anti-Basescu in Capitala

Contestatarii presedintelui suspendat au iesit in strada

Aproximativ 150 de persoane au protestat, ieri, in fata Curtii Constitutionale, in asteptarea deciziei judecatorilor.  Oamenii au scandat lozinci anti-Basescu si au cerut ”demiterea judecatorilor politici din cadrul CCR”.  Nemultumiti de verdictul Curtii,  participantii la miting s-au mutat in Piata Universitatii, unde si-au continuat protestul. Incidente au avut loc si in fata sediului de campanie al lui Traian Basescu, un barbat fiind retinut de jandarmi dupa ce a strigat lozinci impotriva presedintelui suspendat.

Liberalii i-au cerut demisia lui Basescu. De ce au tacut pesedistii?

Antinationala, nedreapta, aberanta. Asa au caracterizat liberalii decizia Curtii Constitutionale prin care referendumul din 29 iulie a fost invalidat.

Liberalii, in frunte cu Crin Antonescu, sustin ca nu se vor lasa pana nu vor scapa tara de Traian Basescu

Decizia Curtii Constitutionale ignora votul a opt milioane si jumatate dintre romani, a declarat presedintele interimar Crin Antonescu, precizand ca PNL nu va coabita cu Traian Basescu.  ”Chiar daca respectam decizia  CCR si chiar daca in baza acestei hotarari Traian Basescu va redeveni din punct de vedere legal presedintele Romaniei, pentru noi Traian Basescu nu mai este presedinte al Romaniei sau e un presedinte ilegitim, pe care, dinpunct de vedere politic, nu il recunoastem. (…) Nu putem sa punem problema coabitarii pentru ca nu e vorba de coabitare cu Traian Basescu, ci a acestor 7,5 milioane de romani si acesti oameni nu mai vor sa colaboreze cu Traian Basescu. Traian Basescu poate sa coabiteze cu Parchetul, cu CC, cu serviciile de informatii, cu instante internationale”, a mai spus liderul liberal, aratand ca Traian Basescu ar trebui sa demisioneze.

Se ia in calcul o noua suspendare

Aruncata pe piata, in urma cu o saptamana, de social-democratul Dan Sova, varianta unei noi suspendari a presedintelui Traian Basescu este luata in calcul mai ales de liberali. ”In cel mai scurt timp ne va da ocazia sa-l suspendam. Este de suspendat prin simpla lui prezenta la Cotroceni. (…) Reluam procedura suspendarii lui Traian Basescu pana pleaca” a declarat vicepresedintele PNL Relu Fenechiu.  Opinia acestuia este impartasita si de Crin Antonescu, liderul liberal, declarand ca ”fara doar si poate” o noua suspendare este posibila.

PSD in silenzio stampa

In timp ce liberalii ii infierau pe judecatorii constitutionali si il afuriseau pe Traian Basescu,  pesedistii taceau malc. Nici picior de social-democrat prin studiourile TV, nici urma de comunicat de presa. Discret, pesedistii au mers unul cate unul la Palatul Victoria pentru o discutie cu premierul Victor Ponta. De altfel, Ponta a fost cel care a prezentat pozitia oficiala a Executivului, sustinand, la randul lui, ca decizia CCR , asa ”nedreapta si ilegala” cum este, trebuie respectata. ”Este foarte clar punctul de vedere al Guvernului: referendumul din 29 iulie a confirmat vointa poporului roman, referendumul a fost organizat corect si a fost un succes pentru cei care cred in democratie. E foarte clar ca domnul Traian Basescu va fi incepand cu 29 iulie un presedinte ilegitim, un presedinte al CC, iar Guvernul trebuie sa fie un guvern al cetatenilor romani, nu un guvern al jocurilor de culise si al unor proceduri folosite doar pentru a infirma ceea ce oamenii au decis la vot”, a declarat Victor Ponta, precizand ca, ”tragand invatamintele din aceasta experienta”, va propune o ampla reforma constitutionala. Totodata, seful Executivului a reafirmat ca nu va colabora cu Traian Basescu, pe care nici nu-l mai recunoaste ca presedinte.  ”Eu nu sunt sclav, nu sunt nici Blaga, nici Neamtu, nici Ungureanu. Nu o sa fiu niciodata sclavul domnului Basescu. Cand vrea sclavi, ii gaseste”, a mai spus seful Executivului.

Antonescu ramane in politica

Crin Antonescu a anuntat, ieri, ca nu va parasi viata politica pentru ca ”pe fond” Traian Basescu a fost demis.  ”Da, am spus ca daca Traian Basescu nu va fi demis, ma joi retrage din politica. Nu ma retrag din politica, pentru ca Basescu a fost demis in realitate, pe fond”, a declarat Antonescu, precizand ca si-a luat angajamentul demisiei ”doar in fata dorintei romanilor”. ”Nu mi-am luat angajamentul de demisie nici in fata Comisiei Europene, nici in fata Departamentului de Stat, nici in fata majoritatilor construite ele stiu cum ale Curtii Constitutionale. Astazi raman si eu si PNL in serviciul oamenilor care sunt nedreptatiti, astazi raman in serviciul oamenilor care si-au spus cuvantul si l-au spus coplesitor. Cel care trebuie sa demisioneze este Traian Basescu”, a precizat liderul PNL.

Ponta, intepat de colegii de alianta

Victor Ponta a devenit tinta atacurilor unor liberali

Asa cum era de asteptat, decontul suspendarii este platit de Victor Ponta, liberalii semnalandu-l ca principal responsabil pentru revenirea lui Traian Basescu la Cotroceni. Un exemplu in acest sens este cel al deputatului PNL Tudor Chiuariu, care a declarat ca vinovati de introducerea pragului electoral sunt cei care au mers la Bruxelles si care au acceptat conditiile impuse de lideri europeni.  Aluzie la premierul Victor Ponta, demnitarul roman care a avut totusi curajul sa mearga in fata oficialilor de la Bruxelles pentru a le explica situatia din Romania.

[poll id=”332″]

author avatar
Victor Paun
1.063 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger