AcasăNewsCCR da cu Constitutia in Putere: fara comasare

CCR da cu Constitutia in Putere: fara comasare

Judecatorii CCR considera neconstitutionala comasarea alegerilor. Lovitura a amutit PDL-ul, care a ales sa nu comenteze nimic pana nu vad motivarea deciziei.

Judecatorii constitutionali si-au luat inima-n dinti si au tratat cu refuz Puterea

Incantata de decizia Curtii, Opozitia a tras spuza pe turta sa. Iesit imediat la rampa, Victor Ponta a apreciat ca verdictul este „ultima lovitura” data Guvernului Boc: „Acum trebuie sa demisioneze pentru ca si-a asumat raspunderea pe o lege nedemocratica si neconstitutionala”. Iar decizia chiar a fost o lovitura pentru guvernanti, o dovada in acest sens fiind intreruperea sedintei Executivului, ieri, imediat dupa aflarea hotararii CCR. Ce au discutat ei stiu, cert este ca, la nivel public, pedelistii s-au pastrat intr-o rezerva totala.

Decizia Curtii Constitutionale incurca planurile lui Emil Boc

“Nu am vazut decizia deocamdata, nu am vazut nici macar un comunicat pana in momentul de fata, dar un lucru pot asigura cu certitudine: decizia Curtii va fi respectata”, s-a multumit Emil Boc sa declare. “Este o solutie totalmente neasteptata pentru noi. Este solutia Curtii Constitutionale si o vom respecta fara niciun fel de retineri”, l-a secundat secretarul general al partidului, Ioan Oltean. Cei doi au fost acompaniati de restul liderilor PDL, care au declarat in cor ca vor respecta hotararea CCR. In plus. Sorin Frunzaverde a mentionat ca asta inseamna “ca alegerile locale vor avea loc in prima duminica din luna iunie”.

Frunda, satisfacut profesional de decizia Curtii

O consecinta directa a deciziei CCR o constituie necesitatea schimbarii strategiei electorale, atat in cazul PDL, cat si in cel al UDMR. In ceea ce-i priveste pe democrati, acestia vor astepta motivatia CCR inainate de a purcede la stabilirea “noilor pasi”, a mentionat Cezar Preda.  Iar UDMR isi va modifica si ea strategia privind alegerile locale, a afirmat liderul Uniunii, Kelemen Hunor. Iar daca tot am ajuns la UDMR, trebuie mentionat ca senatorul Gyorgy Frunda, adversar inversunat al combinatiei cu PDL, s-a bucurat la scena deschisa, declarand public ca primeste “cu satisfactie profesionala” decizia Curtii. Frunda mai crede ca Guvernul este acum in dificultate, dar va depasi momentul: “Se poate cere politic demisia Guvernului, dar Guvernul, bineinteles, ca nu va satisface aceasta cerere”.

Jocurile nu sunt facute, comasarea mai este posibila

Dincolo de reactiile unora si altora, realitatea este ca Opozitia nu poate spune inca “hop”, iar Puterea mai are sperante. Nu de alta dar, in functie de motivatia judecatorilor CCR, PDL poate para lovitura. Concret, daca CCR contesta organizarea simultana a scrutinului, PDL poate transforma argumentul intr-o arma impotriva alegerilor anticipate, pe motiv ca acestea s-ar suprapune cu localele. Iar daca neconstitutionalitatea vizeaza prelungirea mandatelor alesilor locali, comasarea ramane valabila, doar ca trebuie mutata in iunie. Iar cu doua variante la indemana, jocul ramane deschis.

author avatar
Simona Badulescu
242 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger