AcasăNewsCCR a decis: Legea pensiilor speciale se întoarce în Parlament/„Recalcularea pensiilor de...

CCR a decis: Legea pensiilor speciale se întoarce în Parlament/„Recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează…”

sursa foto: Curtea Constituțională a României/Facebook

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis miercuri să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale.

După ședința CCR de miercuri, președintele Curții Constituționale, Marian Enache, a ieșit în fața presei, cu unele precizări.

Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare.

Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie”, a declarat  Enache.

Legea se va întoarce în Parlament

Preşedintele CCR a menționat totodată că instituţia „a mai reţinut că impozitarea nu poate avea un caracter sancţionator pentru că se ajunge practic la o regândire şi restructurare indirectă a însăşi bazei de calcul a pensiei de serviciu”.

„Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament pentru fi pusă de acord cu decizia Curţii”, a completat președintele CCR, Marian Enache.

Vă amintim că pe ordinea de zi a ședinţei de plen din 2 august a figurat „Obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiecție formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție”.

author avatar
Andrei Coman