AcasăNewsCCR a decis: Legea pensiilor speciale se întoarce în Parlament/„Recalcularea pensiilor de...

CCR a decis: Legea pensiilor speciale se întoarce în Parlament/„Recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează…”

sursa foto: Curtea Constituțională a României/Facebook

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis miercuri să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale.

După ședința CCR de miercuri, președintele Curții Constituționale, Marian Enache, a ieșit în fața presei, cu unele precizări.

Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare.

Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie”, a declarat  Enache.

Legea se va întoarce în Parlament

Preşedintele CCR a menționat totodată că instituţia „a mai reţinut că impozitarea nu poate avea un caracter sancţionator pentru că se ajunge practic la o regândire şi restructurare indirectă a însăşi bazei de calcul a pensiei de serviciu”.

„Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament pentru fi pusă de acord cu decizia Curţii”, a completat președintele CCR, Marian Enache.

Vă amintim că pe ordinea de zi a ședinţei de plen din 2 august a figurat „Obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiecție formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție”.

author avatar
Andrei Coman
843 afisari

15 COMENTARII

  1. Cu prostii trebuie sa insisti, sa-ti bati capul cu ei ! Degeaba , nu vor sa inteleaga, unii nu pot printre care nici de la ministru in sus macar . Popor de -sa moara capra vecinului ; insistam, poate acum merge ; Popor de natarai, nici macar atit- neretroactivitatea legilor ! Vai de mama voastra de prostalai !

  2. cei care judeca sint implicati ,direct ,la ce sa te astepti ?nu-i normal ca tot ei sa-si dea salarii si pensii cat au chef , e chiar nesimtire , ca sa nu mai vorbesc ca judeca stramb la diverse comenzi politice . scarba si dezgust !

  3. Suspendarea dulapului,alegeri anticipate ,singura soluție ,această clasă politică nu mai reprezintă voința poporului

  4. Ciociola(e)cule nu uita sa tai si pe la Parlament pt a-l aduce la 300 de membri cum s-a decis prin referendum national.Si nu uita sa desfiintez pensiile speciale ca BAGI ROMANIA in faliment.

  5. In 48 h toti trebui sa plece acasa care sunt pensionari si lucreaza la stat ,ce tot o scaldati jegosilor cu alba -neagra !

  6. În vederea eliminării deficienţelor existente in JUSTITIE este necesară, DEPOLITIZAREA (decuplarea ei de sistemul politic) sau respingerea amestecului deciziei politice in functionarea sistemului judiciar. Ca atare normele ce reglementează “compoziţia” Curţii Constituţionale a României(CCR) şi a Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) precum şi unele proceduri judiciare trebuie revizuite astfel:
    A. Pentru normalizarea activităţii C.C.R. se impun următoarele modificări;
    – nr. membrilor să fie mărit de la 9 la 11, vârsta acestora să nu depăşească 62 de ani;
    – membrii să fie alesi pentru o perioadă de cel mult 5 ani;
    – 8 din nr. total de 11 membrii, să fie desemnaţi de către cele 16 Curţi de Apel din România (prin unul din algoritmi, fie primele 8 în primul mandat şi urmatoarele 8 în al doilea mandat, fie grupate câte două Curţi de Apel să-şi desemneze în comun cate un candidat de fiecare data), 1 candidat să fie desemnat de I.C.C.J. şi 2 din partea senatelor universităţilor de drept din Romania care se clasează în primele 2 locuri datorită numărului de absolvenţi admişi la I.N.M. în ultimii 5 ani;
    B. Componenţa C.S.M. trebuie să asigure “conectarea sau racordarea” justiţiei la nevoia socială de dreptate si ordine publică firească. Pentru aceasta este necesar ca cei 25 de membri să fie aleşi pe un termen de 3 ani (unii cu prezenţă permanentă-funcţie de nevoile impuse de buna funcţionare a structurii, alţii doar atunci când sunt necesare consultări, dezbateri ori de adoptat hotărâri în plen). Din motive de obiectivitate si eficienta se impune ca structura C.S.M. să aibă urmatoarea componenţă;
    – 14 jurişti (situaţi pe funcţii de execuţie sau de comandă cu o vechime de cel puţin 5 ani în structurile respective) desemnaţi de către colegiile de conducere şi liderii de sindicat (federaţii) din fiecare minister;
    – 2 şefii ai direcţiilor de personal (cadre) din M.J. şi respectiv din Parchetul General;
    – 3 membrii desemnaţi de colegiile de conducere ale Poliţiei Romane, S.R.I. şi S.I.E.;
    – 1 membru desemnat de I.N.M.;
    – 1 membru din partea Uniunii Barourilor de Avocaţi din România;
    – 2 membri desemnaţi de Universităţile de Drept din România care se clasează în primele 2 locuri datorită numărului de absolvenţi admişi la I.N.M. în ultimii 5 ani;
    – 1 membru marcant desemnat de Clubul Roman de Presă;
    – 1 membru desemnat de instituţia Avocatul Poporului a cărui rol activ în societate lipseşte cu desăvârşire, deoarece are un statut confuz competenţele sale nu sunt clar delimitate, administrative sau de justiţie.
    Inspectiile judiciare pentru judecatori si procurori trebuie sa ramana cu acelasi statut existent in prezent.
    Sisitemul judiciar romanesc se poate eficientiza, prin infaptuirea justitiei cu obiectivitate si celeritate precum si cu cheltuieli minime, copind modelul Sistemului de Justitie CANADIAN, a Tribunalului Electronic, bazat pe stiinta ciberneticii judiciare. Completul de judecata este format dintr-un IT-ist sau cibernetician, un jurist si un calculator cu softul adecvat,fara avocat.

  7. Trebuie ieșit în mod democratic în stradă în fata Cotroceniului zilnic de solicitat eliminarea tuturor pensiilor și salariilor speciale, altfel nu se va schimba nimic pentru ca exista relația de dependenta mafiotica între cei de la putere, președenție guvernanti, parlament și beneficiarii salariilor și pensiilor speciale !!!
    Aceștia dacă vad ca romanii tac nu vor face nimic, însă trebuie să se găsească o modalitate democratica de organizare a manifestărilor cu demonstrații zilnice în acest sens în fata Cotroceniului și a Guvernului
    Organizarea acestor manifestări trebuie făcută de liderii organizațiilor sindicale din societățile economice, din învățământ, liderii organizațiile de pensionari (exclus beneficiarii pensiilor speciale), liderii societății civile și alte organizații patriotice ce doresc eliminarea acestor nedreptăți și privelegii nesimțite acordate (între ei) în mod miselesc unor categorii profesionale influente, iar majoritatea romanilor trăiesc la limita subzistentei, motivându – se ca tara este săracă!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger