AcasăNewsCCR a decis: Legea insolventei este constitutionala

CCR a decis: Legea insolventei este constitutionala

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis miercuri ca Legea insolventei este in acord cu Legea fundamentala, respingand sesizarea PNL.

Potrivit sesizarii de neconstitutionalitate depuse de parlamentarii PNL, Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa incalca mai multe principii constitutionale, precum: dreptul la proprietate, accesul liber si neingradit la justitie, dar si obligativitatea respectarii Constitutiei si a legilor in vigoare.

Deputatii liberali au sustinut ca legea adoptata de Camera Deputatilor nu respecta prevederile Legii 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative.

Actul normativ a fost adoptat de catre Camera Deputatilor fara „redactarea tezelor prealabile si aprobarea lor de catre Guvern, inainte de sesizarea Parlamentului”, dar si fara a se intocmi, in prealabil, un studiu de impact, asa cum era legal, avand in vedere ca este vorba despre o lege complexa, se arata in sesizare.

In sesizare s-a mai aratat ca Legea insolventei incalca dreptul de proprietate, drept constitutional stipulat in Constitutia Romaniei la art. 44. „Incalcarea dreptului de proprietate rezulta si din faptul ca administratorul (plecand de la premiza ca nu a fost desemnat comitetul creditorilor) nu cunoaste situatia exacta a firmei, nu stie care sunt creditorii si care sunt sansele de redresare a societatii si poate decide instrainarea unui activ esential pentru redresarea debitorului. In acest caz, scopul acceptarii limitarii dreptului de proprietate al debitorului nu mai subzista, nici interesul privat, nici cel public nefiind satisfacute”, se arata in sesizarea inaintata Curtii Constitutionale.

Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa a fost adoptat pe 15 aprilie de plenul Camerei Deputatilor.

Foto: rtv.net

author avatar
Alina Costache
184 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger