AcasăNewsCC: Traian Basescu nu s-a comportat contrar Constitutiei

CC: Traian Basescu nu s-a comportat contrar Constitutiei

Judecatorii Curtii Constitutionale au prezentat decizia pe care au luat-o in privinta cererii de suspendare depuse de USL. Potrivit acestora, exercitarea de catre Presedinte a unui rol activ in viata politica si sociala a tarii nu poate fi caracterizata ca un comportament contrar Constitutiei.

Magistratii Curtii Constitutionale au prezentat, vineri, raspunsul la cererea depusa de catre USL  de a-l suspenda pe presedintele Traian Basescu. Acestia au declarat ca nu si-a exercitat cu maxima eficienta si exigenta functia de mediere, aratand totodata ca exercitarea de catre Presedinte a unui rol activ in viata politica si sociala a tarii nu poate fi caracterizata ca un comportament contrar Constitutiei.

Judecatorii CC si-au prezentat deciziile in functie de punctele din documentul inaintat de catre USL.

Astfel, la primul capitol din propunerea de suspendare, in care Traian Basescu este acuzat ca a uzurpat rolul premierului, substituindu-se astfel in atributiile constitutionale ale Guvernului, judecatorii au decis ca acesta, prin comportamentul sau, „si-a asumat public initiativa luarii unor masuri economico-sociale, inainte ca acestea sa fie adoptate de catre Guvern, prin asumarea raspunderii, fapt poate fi retinut ca o incercare de a diminua rolul si atributiile primului ministru”.

In cazul capitolului 2, ce sustine ca Traian Basescu a incalcat in mod repetat drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor prevazute in Constitutie, judecatorii au decis ca motivele imputate “nu se pot constitui in elemente ce conduc la atingerea substantei acestor drepturi fundamentale”.

In cazul incalcarii procedurii de revizuire a Constitutiei prevazuta de legea fundamental au decis ca faptele “nu pot conduce la concluzia ca Presedintele Romaniei ar fi incalcat prevederile Legii fundamentale”.

author avatar
Ionut Zgimbau
113 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger