AcasăNewsCazul femeii ucise de câini lângă Lacul Morii. ASPA și Poliția Locală...

Cazul femeii ucise de câini lângă Lacul Morii. ASPA și Poliția Locală Sector 6 pasează responsabilitățile de la una la alta – DOCUMENT

Cazul femeii ucise de câini lângă Lacul Morii. ASPA și Poliția Locală Sector 6 pasează responsabilitățile de la una la alta - DOCUMENT

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) ar fi înștiințat Poliția Locală Sector 6 de trei ori în două săptămâni cu privire la agresivitatea câinilor fără stăpân din zona Lacul Morii, unde sâmbătă a fost ucisă o femeie care se afla la alergat, potrivit a trei documente.

Primarul Ciprian Ciucu a recunoscut schimbul de adrese duminică, între Autoritatea Animalelor și polițiile locale, conform documentelor în care Poliția Locală S6 fusese somată de ASPA privind pericolul câinilor din zona Lacul Morii încă din luna septembrie, potrivit g4media.ro.

ASPA a sesizat Poliția Locală Sector 6 despre pericolul câinilor încă din luna septembrie

Documentele prin care conducerea ASPA a semnalat problema câinilor din zonă sunt trimise în 15, 27 și 30 septembrie, iar alături de Poliția Locală au mai fost înștiințați și primarul Ciprian Ciucu, IPJ Ilfov, Poliția Chiajna, Serviciul pentru Protecția Animalelor și Poliția Animalelor.

ASPA a anunțat poliția că în prima jumătate a anului trecut a ridicat 202 câini fără stăpân și că a identificat ”zone fierbinți” , unde s-au înregistrat foarte multe sesizări din partea populației. ASPA indică 10 astfel de zone, una dintre ele fiind chiar digul Lacul Morii. Poliția Locală a fost rugată în sesizări să identifice și sancționeze proprietarii care dețin câini în neconformitate cu legea, dar și proprietarii care nu și-au împrejmuit corespunzător terenurile virane.

ASPA a transmis Poliției Locale inclusiv capturi foto de pe Google Maps care indicau locațiile cu probleme.

Ulterior, în 27 septembrie 2022, ASPA revine cu o altă solicitare în care vorbește chiar de cazul femeii ucise, care mai fusese victima câinilor fără stăpân, în aceeași zonă, și în aprilie anul trecut. La vremea aceea, femeia a fost internată în spital din cauza rănilor. ASPA insista în fața instituțiilor explicând faptul că doar capturarea câinilor de pe străzi nu rezolvă situația, ci este nevoie de oprirea înmulțirii animalelor, fapt care poate fi făcut prin efortul comun al instituțiilor sesizate.

ASPA sublinia că nu are competența de a identifica și sancționa proprietarii de câini care nu respectă legislația, nu microcipează animalele, nu le sterilizează sau le abandonează puii pe stradă.

În fine, în cele din urmă, ASPA sesizează pentru a treia oară Poliția Locală a Sectorului 6 în 30 septembrie, când îl înștiințează inclusiv pe primarul PNL Ciprian Ciucu, spunându-i că animalele sunt întâlnite frecvent pe pista de bicicliști, unde îi urmăresc pe aceștia și îi reamintește de agresarea femeii care avea să moară un an mai târziu.

Primăria Sector 6 neagă că Poliția Locală a fost înștiințată cu privire la pericolul câinii de la Lacul Morii

Primăria condusă de Ciprian Ciucu a transmis, printr-un comunicat de presă, imediat după atacul sângeros, că Poliția Locală a sectorului nu a fost înștiințată cu privire la pericolul pe care îl reprezintă câinii fără stăpân și a transmis că doar Primăria Capitalei, prin ASPA, poate strânge câinii din zonă.

„Poliția Locală Sector 6 nu a primit sesizări privind existența câinilor fără stăpân în zona unde s-a petrecut tragedia. Însă, aproape zilnic polițiștii locali solicită intervenția celor de la ASPA pentru a captura câinii fără stăpân din alte zone, în special cele aflate la granița cu comunele limitrofe (…) Primăriile de sector nu au atribuții pe partea de ecarisaj, singura instituție abilitată să monitorizeze și să strângă câinii maidanezi de pe raza administrativ-teritorială a Bucureștiului este Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Generale”, se arată în comunicatul citat.

author avatar
Andreea Vlad