AcasăNewsCati bani au topit SUA in lupta antitero

Cati bani au topit SUA in lupta antitero

In ciuda unor bugete federale fabuloase, dupa atentatele din 11 septembrie 2001, teroristii au ucis 100 de americani si straini pe solul Statelor Unite.

Statele Unite au cheltuit sume astronomice in ceea ce oficial se numeste ”lupta impotriva terorismului”, incepand cu 2001.Insa secretomania statului federal cu privire la aceste bugete practic nelimitate lasa sa se inteleaga ca acesti bani sunt doar varful icebergului.

In ciuda unor bugete federale fabuloase dupa atentatele din 11 septembrie 2001 teroristii au ucis 100 de americani si straini pe solul Statelor Unite

Potrivit unui raport publicat de organizatia Stimson Center din Washington, lupta impotriva terorismului (prevenire si represiune) i-a costat pe contribuabilii americani uluitoarea suma de 2831 miliarde de dolari, dupa 11 septembrie 2001. Sau echivalentul a 2400 miliarde de euro. Aceasta in conditiile in care ea a putut fi contabilizata via datele oficiale puse la dispozitie de Departamentul Apararii (DOD), Departamentul de Stat (DoS) si Biroul de Management si Buget. In calculele sale, Stimson Center a compilat datele cu privire la operatiunile americane in Afganistan, Irak si Siria (asa numitele ”overseas contingency operations”), la operatiunile antiteroriste din Africa (care sunt in responsabilitatea Departamentului Apararii), activitatile DHS (securitatea interna) pe teritoriu american, la bugetele agentiilor de informatii si operatiunile finantate de DoS, de la programul AFRICAP ( formare antitero pentru armatele africane) si pana la asistenta militara americana acordata tarilor aliate, de care profita 100 de state.

Dar statul federal nu dezvaluie multe. Bugetele celor 17 agentii nationale de informatii sunt ultra-confidentiale iar anvelopa financiara atribuita in fiecare an nu corespunde decat unei sume reduse a bugetelor reale. Iar in numele ”luptei antitero” (ca si in numele luptei pentru pace) se pot ascunde practic orice operatiuni secrete. Stimson Center nu a luat in calcul si bugetele antitero alocate fortelor de politie sau protectiei firmelor strategice contra atentatelor. Tot in cadrul luptei antitero, reamintim ca 6959 de soldati americani (si personal civil al Pentagonului) au fost ucisi in intreaga lume.

FBI are 2000 de anchete antitero in curs

Biroul Federal are 1000 de anchete in curs cu privire la ”lupii solitari”, teroristii radicalizati ai miscarilor islamiste, si 1000 cu privire la ”teroristi” interni, a declarat directorul FBI, Christopher Wray, in fata Congresului. Audiat de o sub-comisie a Senatului, Wray a explicat ca ”lupii solitari”, descrisi de un alt membru al politiei judiciare ca indivizi des radicalizati via Internet, in general, si social-media, in particular, sunt ”cea mai mare prioritate in cadrul actualei lupte antitero”. Wray a explicat ca FBI desfasoara cele 1000 de anchete asupra ”lupilor singuratici” in 50 de state americane, precizand ca aceasta cifra nu include anchetele asupra Al-Qaida, ISIS si anchetele asupra ”terorismului domestic” (care include membri ai extremei drepte, militanti violenti afro-americani sau de stanga etc).Anchetele cu privire la ” lupii singuratici” sunt complicate, a spus seful FBI, pentru ca este greu a intra in contact cu acesti oameni care se folosesc de arme simple (cutite sau masini).

author avatar
Tudor Borcea
171 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sa fim seriosi o parte din miliarde se afla in Panama o parte prospera coruptia din Irak iar ultimul sfert l-a topit pe domenii si lux Karzai in Afganistan.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger