AcasăNewsCatedrala Mantuirii Banului

Catedrala Mantuirii Banului

Patriarhul Daniel n-a bagat de seama ca banii vin de la credinciosi, nu de la Dumnezeu

Nu fac parte din categoria celor care tocesc pragul bisericii. Nici cruci nu fac in autobuz cand trec prin fata ei. Nu vad sensul. Sau poate imi scapa mie. Ii vad pe cate unii cum se reped sa se inchine ca la concurs si ma intreb de ce n-o fac si cand merg cu metroul, trecand pe sub biserici. E acelasi lucru, in fond, dar facut dintr-o pozitie la care nu se gandeste nimeni. Fara rautate, ma intreb daca lumea s-o inchina si cand s-o boteza vreo statie de metrou cu nume de sfant. Urmeaza Sfantul Sfintit Mucenic Pafnutie, cu peronul pe stanga. Sau nu se pune, ca ar fi pacat? Sau sfantul e prea marunt?

Patriarhul Daniel n a bagat de seama ca banii vin de la credinciosi nu de la Dumnezeu

Sfintirea Catedralei Mantuirii Neamului a fost evenimentul zilei. Unul asteptat de multa vreme, dar pe care eu ma tem ca nu l-am perceput la valoarea pe care ar fi vrut sa i-o dea Patriarhul Daniel si Biserica Ortodoxa Romana.

Una alba, una neagra

Nu critic lucrarea, nu critic importanta ei si nici banii cheltuiti. Nu reprosez nimanui ca, de banii aia, se putea face altceva. Dar nu pot sa nu remarc vointa de a face ceva. De ce nu o fi existat asemenea vointa si cand a trebuit sa facem spitale, scoli si autostrazi? Ce ne-a oprit? In 30 de ani nu am facut altceva decat sa ne complacem in constructii imaginare, ce rareori au depasit nivelul de „pe hartie”. La spitale nu s-a sapat nicio palma de pamant. Si nici nu se va sapa prea curand din cate se pare. La autostrazi reparam ce s-a construit ieri, iar faza asta nu o sa depasim pentru ca in fiecare zi mai cade cate o bucata. Daca tot reparam, cand le mai terminam? Scoli? Sa fim seriosi. Nu reusim sa trecem de momentul cand ba cade tavanul, ba au toaletele in curte. In schimb, cand a venit vorba de Catedrala, vointa a functionat. Un popor a vrut o Catedrala si in opt ani a construit-o si a si sfintit-o. Cum de i-a reusit asta, iar restul nu? Si daca au existat bani si pentru una, si pentru alta, de ce intr-un loc au ajuns, iar dincolo, cu aceeasi suma, abia se mai trage o linie pe un plan care zilnic se schimba?

Bani, bani, bani

Cu ajutorul lui Dumnezeu, spunea Patriarhul Daniel, am reusit sa construim Catedrala Mantuirii Neamului. Fara suparare, mi se pare cam mult, Inalt Prea Sfinte Parinte. Banii nu au venit de la Dumnezeu, nu i-a avut pusi bine si i-a scos cand a fost nevoie de inca cinci betoniere pentru un planseu. Donatii venite din partea Bisericii? Desigur, dar aia sunt banii enoriasilor, ei au fost cei care i-au bagat in cutia milei. Cand Biserica a incasat si incaseaza sume deloc de neglijat din vanzarea de lumanari, icoane, carti de rugaciune, cruciulite, anafura sau mai stiu eu ce tot enoriasul este cel care baga mana in buzunar. Bani la botez, bani la inmormantare, toti sunt ai credinciosilor, fara drept de tagada. Nu am auzit ca lucrurile sa stea invers, Dumnezeu platindu-ne ca sa ne cununam sau imprumutandu-ne ca sa facem fata unor astfel de evenimente. Cat despre donatiile venite de la primarii, de la guvern sau de la consilii judetene, Inalt Prea Sfinte Parinte, tot banii cetatenilor sunt, adunati acolo din taxe si impozite. Indiferent ca sunt de la credinciosi sau nu, banii au ajuns in punga Bisericii, nu au venit de la Dumnezeu.

Nici Al de Sus nu mai pricepe

E ciudat cum Patriarhul Daniel a uitat sa multumeasca tocmai credinciosilor pentru eforturile facute. Eu, cel putin, nu am auzit spunand asa ceva. Pe de alta parte, nu am cum sa nu ma bucur de un alt simbol al romanilor si al istoriei lor. Nu stiu insa cat de mult ne vom mantui, pentru ca suntem egoisti, pizmasi si rai. Facem cruci in biserica, iar la iesire injuram cu patos. Preotii ne dezamagesc, lipsind exact atunci cand ar fi mai mare nevoie de ei, iar cand apar afiseaza o opulenta in deplin contrast cu ceea ce predica. Romanii sunt credinciosi, fara doar si poate, dar nu mai inteleg cum sa se mantuiasca. Atunci cand slujitorii Bisericii le arata punga Domnului in loc sa imprastie cuvantul Domnului? Cand, fereasca sfantul, daca vor avea nevoie de buncarul atomic din Catedrala, sa constate ca nu sunt pe lista VIP-urilor si ca nu au acces in adapost? Nu vreau sa vorbesc cu pacat, dar cred ca nici Dumnezeu nu mai intelege ce se intampla sub el.

author avatar
Valentin Boeru
2.587 afisari

14 COMENTARII

  1. Patriarhul Daniel are toate calitățile unui om politic de anvergură și este un excelent administrator. În varianta laică putea avea rezultate notabile ca prim ministru.

  2. Nu a fost sfintita Catedrala ci doar Sfantul Altar al Catedralei. Acest proiect a fost posibil deoarece din biserica nu se fura. Nu au fost facute vreo 2 -3 vile pentru diriginte sau 10 % parandarat. Dumnezeu te ajuta atunci cand vrei sa faci ceva bun.

  3. Daca nu se fura am fi avut si autostrazi unde s-au cheltuit infinit mult mai multi bani … degeba .Chiar daca nu se facea catedrala sunt sigura ca nu am fi avut mai multe spitale sau …altceva .

  4. Sîntem campioni la găsit nod în papură. Cu ajutorul lui Dumnezeu, prin oameni, căci (și) prin oameni lucrează Dumnezeu. Care-i problema? N-o mai tot întoarce pe toate fețele, dom’ Boeru.

  5. VREAU SA MULTUMESC TUTUROR ROMANILOR PENTRU CATEDRALA în special BOR. După Stadionul Arena e singura realizare notabila în umtimu sfert de veac. Dedic aceasta Catedrala eroilor romani morți în războiul mare. UN vis al lui Mihai Viteazu trecând prin gândul lui Eminescu când se ruga cu Veronica la Stephandom din Viena când studia filosofie se ruga la Catedrala Sf. ȘTEFAN din Viena, trecând prin gândul intregitorilor de neam Carol, Ferdinand și mama Maria, iată ieri m-am simțit mândru ca sunt roman. Dacă în evul mediu o Catedrala costa milioane de florini adică un miliard de euro și se făcea în 150 de ani, gratie tehnicii materialelor și spiritului romanesc,azi, ea se ridica de 10x mai repede deci în 15 ani. Doamne ajuta și sa ne ajute în întregire unitate mântuire. Și aștept a 2 Catedrala un pic mai mare pe care sa o chemam Catedrala Izbavirii Neamului.

  6. De la cine a primit incuviintare Calinic al Argesului ca Drapelul Romaniei sa fie folosit ca fata de masa in biserica Sf Ilie din Sinaia la oficierea cununiei religioase a unor de „impostori regali”? De ce Drapelul Romaniei e folosit ca fata de masa pt nepotul unui fost rege care ca fost „descalificat” in public chiar de bunicul sau pentru lipsa moralitatii si respectul fata de ceilalti ca urmare a nerecunoasterii paternitatii unui copil dupa ce incercase cu „subtile motive traditionale” – nu e despre traditia bunicii alinei bi…,-sa ajute material pe mama acelui copil sa faca avort.Asa de „moral” acest om sa merite Drapelul National ca fata de masa?Despre mireasa cu cetatenie uk obtinuta „nuptial”,Calinic,n-a putut spune mai multe,doar sa aduca si ea apa rece!!!si trimitandu-i la munca si nu sa astepte mosteniri nemuncite.Autoritatile indreptatite sa ia masuri pt ca simboluri istorice si monumente in memoria inaintasilor sa nu mai devina „accesibile” unor terchea-berchea care s-au intors cu partea dorsala la grupul coral care intona Imnul Regal la Cazinoul Sinaia.Descalificant!Simbolul Regalitatii Romane,Imnul Regal,”respectat”cu partea dorsala de catre oameni fara caracter moral care isi aroga apartenenta la Familia Regala. Cu ce drept „impostorii regali”care pe retele sociale se prezinta ca sunt ai Romaniei, au avut acces sa depuna la monumentul EROILOR ROMANI buchete de flori folosite la o nunta?un prilej de a scapa de acele buchete de flori!!!! Asta e respect pt EROII NEAMULUI,flori folosite la o nunta?In nesimtirea lor,impostorii,nu au pus Tricolorul la toate crucile ostasilor cazuti in razboi ci,doar la crucile ostasilor care apareau in cadru tv.PATRIARHIA ROMANA SI MINISTERUL CULTURII SA EVITE ASTFEL DE MANIFESTARI UNDE SUNT FOLOSITE SIMBOLURI CULTURALE SI ISTORICE IN CADRUL UNOR EVENIMENTE PRIVATE!

  7. Catedrala Romanilor are și superlative.
    A fost construita cel mai repede din lume.
    Are cel mai mare clopot din lume, dedicat și el eroilor romani.
    Are cea mai mare catapeteasma din lume îmbrăcată în mozaic, apx. 400 m² record mondial.
    Singura Catedrala cu uși computerizate.
    Singura Catedrala din lume cu adăpost antiatomic.
    Singura Catedrala din lume construita în buric exbolsevic .
    Singura Catedrala din lume destinata mântuirii.
    Singura Catedrala din lume dotata cu monitoare de transmisie de mari proporție interior dar si pe exterior.
    E singura Catedrala din lume care rezista la un cutremur de peste 8 grade R.
    Si recordurile mai pot apărea ca peste 5 ani o sa fie gata și îmbrăcată în marmura alba.

  8. Catedrala mântuirii banului este de o monstruozitate ce-ți sare-n ochi!
    Cum să mulțumească oamenilor pentru donația livrată ca și păcatul săvârșit de majoritatea, ”cu voie sau fără de voie”?
    Fi(e)rea a tot pompat lui Daniel milioane de euro fără să întrebe pe bucureșteni dacă-s de acord ca, în locul altor cheltuieli cu salarii sau construiri ori îmbunătățiri să fie dați pentru construirea unei monstruozități, alături de o alta – Casa poporului, unde s-au ascuns ca șobolanii cei ca vând și nenorocesc continuu țara asta…

    Cică Catedrala Mântuirii Neamului…a cărui neam?! Ăla preponderent de vârsta a 3-a? Sau a celor care abia așteaptă după ce s-au școlit să fugă de-aici, așa cum au fugit ca după război în afară de România, mai mult de 5-6 milioane de români care, chiar dacă s-ar întoarce înapoi n-ar mai avea unde să se pripășească pentru că pământul lor și al strămoșilor lor este vândut englezilor, americanilor, arabilor și tuturor celor care vor…PE NIMIC?!
    Mai vorbim despre pământul mănos din Insula Mare a Brăilei vândut unui arab, datorită trădării și miș-maș-urilor dintre porcii trădători de la noi (exprimat prin ”autorități” ale Statului (paralel, poate…)?!
    UNDE JUSTIȚIA – CURVĂ LEGATĂ LA OCHI, PROASTĂ, DROGATĂ, INCONȘTIENTĂ – NU VEDE, NU AUDE!

    Dar să revin…NU-ȘI are sensul o Catedrală a mânuirii banuluI, atâta timp cât români fug să se ”mântuiască” pe alte meleaguri, pentru că țara se prăbușește din interior (cu ajutor EXTERIOR…)!

    Domnule Boeru,
    Cei care-și fac cruce (aiurea, în bătaie de joc, și nu cum trebuie…) o fac de-amorul artei, NU pentru că și știu DE CE, altminteri ar face-o cu respect: cu degetele împreunate la frunte, apoi mai jos de piept, deasupra buricului, nu mai jos, la umărul drept și apoi la umărul stâng.
    Știti de de ce face? Din respect pentru Hristos care se află pe Sfânta Masă din Altarul fiecărei Biserici ortodoxe…

    Faptul că cei din metrou nu-și fac cruce când trec pe sub pământ, trebuie să aveți înțelegere fiindcă în viteza metroului, n-ai cum să știi ori să intuiești când treci pe sub una, că doar nu ai GPS în tine ori Biserica de deasupra, no? Ce, ești cybor-man?

    • Pai tu Magda ești gata sa lași toată averea sa te mantuiesti? Dacă chiar vrei sa te sperii îți recomand Sagrada Familia din Barcelona la care se lucra și azi. Fug și ei săracii pentru arginti. Neamul e asta 16000000 care rămân și cumpăra lumânări din România.

  9. Dle Boeru va citeam si va citesc interesantele dvs.comentarii,dar la cel de sus incerc o dezamagire.Evident e dreptul dvs.sa fiti fara Dumnezeu,cum acest popor trateaza pe atei.La urma urmei comunistii credeau la fel:era lozinca lor si dvs.subscrieti la ea.Dar „ceilalti”sunt tare multi.Fiind un om bine informat sunt convins ca ati aflat din eurobarometre ca Romania este tara cea mai credincioasa din UE,daca acceptam ca Malta ,aflata si ea in fata,nu conteaza printre marile tari ale continentului nostru.Nu se poate sa nu stiti ca mai toate popoarele crestine au asemenea Catedrale care cinstesc credinta lor in Dumnezeu,iar asezamantul care pana acum era destinat acestui scop in Capitala tarii este o modesta biserica zidita acum cateva sute de ani,care,la un cutremur major va disparea.Sunt,deopotriva sigur de aceea ca edificarea acestei Catedrale nu e un moft si ca ridicarea ei a reprezentat o dorinta scumpa fauritorilor de destin ai acestei tari inca din veacul al XIX-lea.Criticati pe unii din slujitorii bisericii si aveti poate,dreptate.Dar atunci,daca avem atatea hotarari judecatoresti nedrepte,sa desfiintam justitia ? Cat despre chestia ultratraficata,cu spitalele,scolile,gradinitele si spatiile verzi,zau,e de un primitivism,scuzati expresia,care tine la nivelele cele mai de jos,pentru ca astfel,luate la refec,puteti arunca peste bord mai tot ce s-a facut in ultimii ani cu precizarea ca nu e vorba de lucrari care sa reziste peste ani si sa fie dorite si asteptate de atat de multi oameni,care,asa cum sunt ei,cu crucile pe care si le fac,cu aceasta credinta au rezistat dupa patru decenii de ateism.In final,poate ar fi bine sa va reamintiti de rolul religiei in viata natiunilor,mai ales la noi la ordodocsi,termenul insemnand credinta cea dreapta si nu katolikos,care desemneaza universaliatatea,deci predominanta religiei asupra intregii vieti sociale.

  10. Banii sunt infimi de la stat. Banii aparțin totalmente BOR și enoriașilor. Sunt și enoriași care ia o lumânare ca mine ea costa în felul următor 25de bani e costul ei 25 de bani întra în contul bisericii iar 50 de bani merg în zidirea catedralei. Dar sunt și enoriași cu dare de mana ca nenea Gigi care donează 2000000€ pentru terminarea catedralei. Dar sunt banii noștri facem ce vrem cu ei nu-i avem din sclavi din iobagi din colonii sau din cuceriri de neamuri. Eu când vad roman supărat pe catedrala ma întreb din ce neam prost e plamadit? Hun, jidan, tzigan, slav, tătar, hindi, turkmen,mongol sau din toate câte un strop? ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger