AcasăNewsCatalin Paraschiv, seful Parchetului Buftea, demis de Kovesi

Catalin Paraschiv, seful Parchetului Buftea, demis de Kovesi

Catalin Paraschiv a fost demis deoarece nu a actionat corespunzator in cazul ucigasului japonezei Yurika Masumo(foto: realitatea.net)

Catalin Paraschiv, procuror al Parchetului Buftea, a fost demis de Laura Kovesi, acestuia imputandu-se ca nu a actionat in cazul uciderii japonezei Yurika Masumo.

Catalin Paraschiv a fost demis deoarece nu a actionat corespunzator in cazul ucigasului japonezei Yurika Masumo(foto: realitatea.net)

Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Laura Codruta Kovesi, a horatat, vineri, ca seful Parchetului Judecatoriei Buftea, prim-procurorul Catalin Paraschiv, sa fie eliberat din functia deoarece si-a efectuat in mod defectuos atributiile in legatura cu criminalul japonezei.

„Sub acest aspect, controlul dispus la data de 28.08.2012, de catre Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (…) ce a avut ca obiect „modul in care s-au derulat cercetarile in dosarele penale privind pe inculpatul Vlad Nicolae  preluate si conexate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica”, a relevat ca prim procuror Catalin Paraschiv a exercitat atributiile manageriale intr-un mod defectuos, deoarece nu a verificat modul de inregistrare a plangerilor contra solutiilor, desi potrivit art. 278 (1) Cod procedura penala „plangerile contra masurilor luate ori actelor efectuate de procuror ori in baza dispozitiilor date de acesta se rezolva de prim procurorul parchetului”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Public, citat de rtv.net.

Conform documentului, prim procurorul Catalin Paraschiv nu a inregistrat mai multe plangeri depuse pe numele lui Nicolae Vlad, cel care a violat-o si ucis-o pe japoneza Yurika Masumo.

„La data de 8.05.2012, partea vatamata M. M. a depus o plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea impotriva masurii obligarii de a nu parasi localitatea dispusa de procuror fata de inculpatul Vlad Nicolae, la data de 3.08.2012. In aceasta plangere, partea vatamata si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca, desi Vlad Nicolae a fost retinut pentru 24 ore incepand cu data de 2.05.2012, a fost pus in liberate la data de 3.05.2012 si s-a luat fata de acesta doar masura obligarii de a nu parasi localitatea, intrucat  procurorul a considerat ca nu se impune sa solicite instantei de judecata arestarea preventiva a acestuia. In aceasta plangere, partea vatamata arata expres ca argumentele procurorului si raportarea la normele conventionale ale CEDO sunt gresite, deoarece s-au bazat doar pe faptul ca, acesta nu recunoaste faptele, desi indiciile probatorii erau mai mult decat rezonabile, fapta fiind deosebit de grava. In plus, partea vatamata a mai aratat, in cuprinsul plangerii, ca lasarea in libertate a lui Vlad Nicolae, bazata pe interpretarea normelor europene, dar fara raportarea concreta la pericolul social al unei asemenea fapte, dovedeste lipsa de reactie a autoritatilor, ce ar putea duce la comiterea unor fapte asemanatoare si  ii creeaza o puternica temere”, se mai arata in comunicatul Ministerului Public care explica demiterea lui Catalin Paraschiv.

Totodata, conform documentului, nu numai ca plangerea nu a fost solutionata de catre Catalin Paraschiv, acesta a inregistrat-o mai tarziu, fara a o viza, asa cum prevad codurile judecatoresti.

„Din punct de vedere procedural, aceasta plangere a partii vatamate trebuia solutionata de prim procuror. Plangerea partii vatamate insa, nu doar ca nu a fost solutionata, dar a fost inregistrata numai la data de 16.07.2012, fara a purta vreo viza a conducerii si fara a se dispune solutionarea. Daca prim procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Buftea ar fi desfasurat un control operativ curent ar fi avut posibilitatea sa sesizeze in timp util faptul ca nu i-a fost prezentata o cauza care se afla in competenta sa de solutionare”, se mai arata in acelasi document.

author avatar
Ionut Zgimbau
814 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger