AcasăNewsCât vor costa primele cireșe românești la fermieri și în piață, anul...

Cât vor costa primele cireșe românești la fermieri și în piață, anul acesta

cireseCât vor costa primele cireșe românești la fermieri și în piață, anul acesta

Primele cireșe românești de anul acesta vor pleca din fermele pomicole cu circa 15 lei/kg, iar în piețe primele cireșe vor ajunge cel mai devreme în jurul perioadei 10 – 15 mai.

Odată cu sfârșitul primei luni calendaristice din primăvară 2023, producătorii autohtoni de fructe anunță când vor apărea cireșele în piețele din România, în perioada următoare.

Cât vor costa cireșele în 2023?

În ceea ce privește tariful fructelor, românii vor plăti în jur de 15 lei per kilogram, la poarta fermei, iar în piețele din țară, aceeași cantitate de cireșe s-ar vinde cu 30 de lei.

Ing. Marius Roman, pomicultor și fondator al Pepinierelor Roman, a dezvăluit că prețul cireșelor la poarta fermei vor fi, în medie, 15 lei pe kilogram anul acesta, iar ce depășește această sumă este costul de producție pe lanțul de la fermier în piață sau marile magazine.

„Anul acesta se pare că pomii pornesc un pic mai greu în vegetație, ceea ce nu este de rău deloc, în sensul că lunile februarie și martie au fost un pic mai reci. Estimăm că primul soi de cireșe care se maturează la noi în plantație și în condițiile pedoclimatice sau microclimatul din zona județului Ialomița, mai precis Coșereni, undeva în jurul datei de 20 mai, preconizăm că se va matura soiul Early Lory. Este unul dintre cele mai timpurii soiuri care se maturează în România și la noi în zonă în jurul datei de 20 mai, să zicem cel târziu 25 mai”, a spus Ing. Marius Roman pentru Agrostrategia.

Există zone din țară unde anumite specii de cireșe de coc mai repede, iar cel mai devreme în jur de 10-15 mai vor ajunge și pe piețele românești.

„S-ar putea să existe cireșe românești care să ajungă pe masa românilor chiar și un pic mai devreme. Sunt anumite regiuni ale țării, mai ales în mod special în sudul extrem, unde cultivatorii din zona respectivă pot ieși chiar și 10-15 mai, dar asta depinde foarte mult și de condițiile climatice pe care le vom avea în luna aprilie, adică temperaturile care vor fi în luna aprilie și bineînțeles în prima parte a lunii mai. Ce apare mai devreme de 10-15 mai nu sunt sunt fructe românești cu certitudine, marea majoritate provenind din import și după cum știm Grecia, și datorită climei și faptul că se produc cantități destul de importante și faptul că suntem oarecum destul de aproape și sunt foarte mulți, în fine angrosiști care merg cu mașini mai mici sau mai mari și transportă fructe de acolo în România”, a explicat specialistul în pomicultură.

author avatar
Andreea Vlad