Având în vedere că ultimele zile din septembrie, prima lună de toamnă calendaristică, au adus o răcire simțitoare a vremii, în Capitală, nu sunt deloc puțini bucureștenii care se gândesc de pe acum la cum va arăta situația la iarnă, când vor fi nevoiți să dea drumul la căldură în apartamente. Mai exact la cât vor ajunge facturile și costurile cu întreținerea în cazul celor care stau la bloc, în locuințe racordate la sistemul de încălzire centralizată.
Mulți vor să știe dacă s-ar putea scumpi căldura în această iarnă, mai ales că nu a mai rămas mult timp până când, calendaristic cel puțin, ar urma să se instaleze sezonul rece.
În tot acest context, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a făcut precizări despre cât va costa căldura în această iarnă, în București.
Edilul general al Capitalei a afirmat că a fost „un calcul” să nu fie crescut prețul gigacaloriei cât timp starea sistemului de termoficare „nu era suficient de bună”. Dar a lăsat să se înțeleagă că lucrurile s-ar putea schimba, având în vedere că sistemul „se îmbunătățește”, spunând că „e poate rezonabil să mai creștem puțin cât plătesc bucureștenii”.
Primarul Capitalei: „E poate rezonabil să mai creștem puțin cât plătesc bucureștenii”
O hotărâre în acest sens ar urma să fie luată în decembrie, de către noul Consiliu General.
„Știți că o să avem un nou consiliu general, cu noul consiliu general o să discutăm bugetul, foarte probabil în luna decembrie a acestui an și e o decizie pe care o să o luăm împreună”, a declarat Nicușor Dan, luni seară, la un post de televiziune.
Nicușor Dan a precizat că este „foarte probabil această decizie nu o să afecteze această lună de iarnă”, potrivit digi24.ro.
„Gigacaloria costă real 1000 de lei, aproximativ, din care o treime plătesc bucureștenii, două treimi plătește primăria, bineînțeles din banii tot ai bucureștenilor, din impozitele și taxele lor”, a menționat primarul general al Capitalei.
Precizările făcute de către Nicușor Dan pe acest subiect au continuat. „În România, prețul pe care oamenii îl plătesc este între 250 și 600. Eu vă aduc aminte că până prin anii 2021 sau 2022, bucureștenii plăteau 120 de lei sau cam așa pe gigacalorie, noi am dus-o la 330 de lei. A fost un calcul să n-o facem mai scumpă pentru că încă starea sistemului nu era suficient de bună. Acum pe măsură ce el se îmbunătățește e poate rezonabil să mai creștem puțin cât plătesc bucureștenii”, a mai spus primarul Capitalei.
Nicușor Dan: Avem deschise în prezent 18 șantiere pentru modernizarea sistemului de termoficare
Luni dimineață, Nicușor Dan anunța, de această dată pe o rețea de socializare, că în primele opt luni ale acestui an s-au reabilitat aproximativ 45 km de conducte magistrale de termoficare. „Avem deschise în prezent 18 șantiere pentru modernizarea sistemului de termoficare, urmează să deschidem și altele, pentru a schimba treptat toate conductele vechi de peste 40-50 de ani, din cauza cărora se produc avarii dese.
Pentru 14 dintre aceste șantiere, finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile, iar pentru restul de 4 de la bugetul local și cofinanțare Ministerul Dezvoltării”, a transmis Nicușor Dan pe Facebook.
Edilul general al Capitalei a ales să amintească faptul că „anul trecut am schimbat 50 km de conducte de termoficare”.
„Continuăm investițiile în acest domeniu, astfel încât toți locuitorii Capitalei racordați la sistemul centralizat de încălzire să beneficieze de căldură și apă caldă în parametri optimi”, a mai scris Nicușor Dan în mesajul postat recent.