AcasăNewsCât gaz are România în depozite? Transgaz, anunţ pentru români în prag...

Cât gaz are România în depozite? Transgaz, anunţ pentru români în prag de iarnă

gazeCât gaz are România în depozite? Transgaz, anunţ pentru români în prag de iarnă

România are luni, 7 noiembrie, în depozite un volum de 3 miliarde metri cubi gaze. Această cifră corespunde unui grad de umplere de 97,7% din capacitatea totală de înmagazinare, potrivit datelor Transgaz.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, România are cu 701 milioane de metri cubi de gaze în plus în depozite.

Depozitele de gaze ale României, aproape pline

Pragul minim aprobat pentru România în noul regulament al Comisiei Europene, de 80%, a fost atins pe 17 septembrie. George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, consideră că țara noastră va depăși fără probleme o iarnă obișnuită.

“Spre deosebire de anul trecut, începem cu un grad foarte mare de umplere a depozitelor de gaze, de peste 97%, adică 2,970 miliarde metri cubi. Este un grad foarte mare, care ne dă o siguranţă. Procentul acesta ne va ajuta să depăşim fără probleme o iarnă obişnuită din punctul de vedere al valorilor termice”, a spus el, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Totodată, producţia de cărbune a fost majorată, pentru a compensa nivelul mai scăzut de umplere a lacurilor de acumulare.

“Avem cu 900.000 de tone de cărbune în plus în stocuri, tocmai pentru a compensa această situaţie. În general lucrurile se prezintă bine, suntem convinşi că nu vom avea niciun fel de problemă în ceea ce priveşte asigurarea consumatorilor de gaze naturale în iarnă. În ceea ce priveşte fluxurile de import, nu au fost semnalate probleme. În concluzie suntem pregătiţi pentru iarnă. În condiţii de iarnă normală nu avem niciun motiv să considerăm că vom avea probleme de securitate în aprovizionare”, a susţinut Niculescu.

author avatar
Andreea Vlad