Cauta

Cât este amenda pentru cei care poartă mască textilă. Lucian Bode: „E ca și cum n-ar avea una”

masca

Cât este amenda pentru cei care poartă mască textilă. Lucian Bode: „E ca și cum n-ar avea una”

Măștile textile nu mai sunt permise în România, potrivit noilor măsuri adoptate de CNSU și care intră în vigoare de la 8 ianuarie. Aceste tipuri de măști sunt inutile în cazul Omicron, consideră ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Oricât de comune ar fi devenit măștile de față din pânză, spun experții în sănătate, acestea nu sunt eficiente pentru a împiedica particulele mici de virus să pătrundă în nas sau în gură și nu sunt eficiente împotriva noii variante a coronavirusului, potrivit USA Today.

De sâmbătă, 8 ianuarie 2022, cine merge în spațiul public și poartă mască textilă riscă o amendă de până la 2.500 de lei. Este ca și cum nu ar avea mască, avertizează ministrul de Interne, Lucian Bode, la Digi24. Bode a explicat și cum se va realiza verificarea în teren.

„Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului”, a declarat Lucian Bode.

 Masca textilă, inutilă în cazul Omicron

„Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare. În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare”, a mai spus ministrul.

În spațiile publice sunt acceptate doar măștile chirurgicale și cele FFP2, potrivit hotărârii CNSU. Există și anumite excepții:

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure în birou;

c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;

f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Ultimele stiri

  • Biden dă de pământ cu procurorul CPI care a emis mandat de arestare împotriva premierului israelian Netanyahu
  • Turcia declară doliu național cu ocazia morții președintelui Raisi
  • SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne
  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Exit mobile version