AcasăNewsCât este amenda pentru cei care poartă mască textilă. Lucian Bode: „E...

Cât este amenda pentru cei care poartă mască textilă. Lucian Bode: „E ca și cum n-ar avea una”

mascaCât este amenda pentru cei care poartă mască textilă. Lucian Bode: „E ca și cum n-ar avea una”

Măștile textile nu mai sunt permise în România, potrivit noilor măsuri adoptate de CNSU și care intră în vigoare de la 8 ianuarie. Aceste tipuri de măști sunt inutile în cazul Omicron, consideră ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Oricât de comune ar fi devenit măștile de față din pânză, spun experții în sănătate, acestea nu sunt eficiente pentru a împiedica particulele mici de virus să pătrundă în nas sau în gură și nu sunt eficiente împotriva noii variante a coronavirusului, potrivit USA Today.

De sâmbătă, 8 ianuarie 2022, cine merge în spațiul public și poartă mască textilă riscă o amendă de până la 2.500 de lei. Este ca și cum nu ar avea mască, avertizează ministrul de Interne, Lucian Bode, la Digi24. Bode a explicat și cum se va realiza verificarea în teren.

„Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului”, a declarat Lucian Bode.

 Masca textilă, inutilă în cazul Omicron

„Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare. În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare”, a mai spus ministrul.

În spațiile publice sunt acceptate doar măștile chirurgicale și cele FFP2, potrivit hotărârii CNSU. Există și anumite excepții:

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure în birou;

c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;

f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

author avatar
Andreea Vlad
1.217 afisari

13 COMENTARII

  1. Stare de alertă, HG sau ISU sînt ilegale. Sînt cîteva hotărîri judecătorești deja dar oricine cu un dram de minte poate să-și dea seama.
    Mai mult de jumate din polițiști nu-s injectați. Polițiștii sînt cu noi, vezi și ce zic sindicatele lor.
    Undeva, polițist sau fost polițist, îndemna oamenii să nu semneze procesul verbal și să scrie pe el trei lucruri: neconstituțional, încalcă drepturile și libertățile și abuz în servici. Mai apoi să facă contestație, cîștigă sigur.
    Totul e cacialma, bluf.

  2. & Pe vremea lui Ceaușescu era doar cu batistă, unghii tăiate și spălat pe mâini prin urechi, pe față. nu se solicita și mască de protecție din materiale indicate de guvern, ? Au produs vreunii materiale pentru măști și stau cu ele pe stoc, ?

  3. @ În alte țări ce aplică directive ale Uniunii Europene pentru combaterea variantei Omicroni s-au stabilit aceleși caracteristici ale virușilor ce ar putea fi combătute prin schimbarea materialului de la măști, sau specialiștii români au stabilit caracteristici speciale pentru varianta Omicron, specifice zonei lor de competențe, ?

  4. @ Bă, virusul este o manifestare energetică a unor dezechilibre, ? Dezechilibrele sunt date de starea societății și de dependența individului de starea societății, a mediului, de relaționarea cu societatea cu mediul, fapt pentru care au și fost instituite și măsuri de carantină și izolare, ?

  5. Acest nevertebrat cu nume de scena BODE sta ascuns in birou la minister si , din cand in cand da o fuga la Digi Tv LAXATIV sau la B1.Tv VOMITIV sa ne arate cat de ferm conduce el ministerul de interne. Lucica mon amor, nu te asculta nimeni din minister (poate doar psihopatul de ARAHAT). Politistii il saluta cu formula”Sa aveti multa PUIE de la MSD!!!”

  6. & Pentru corectarea dezechilibrelor sociale și de mediu Nicolae Ceaușescu, iarna, întrerupea energia electrică și căldura, iar locuitorii orașelor mai puneau o textilă în plus pentru asigurarea confortului termic, spălându-se și mai rar, ?

  7. Sa ne ferească Dumnezeu de trădătorii. Mizeria asta umana, gunoiul asta ne cere masti ce nu au treaba cu conformitatea ue, facute prin subsoluri in Vietnam sau garaje din China. Animalele astea ne ar ucide pe toti, doar pentru un scaun, sa fie la putere

  8. Doar nu sunt nebun să cheltuiesc pe măști ca să mă îmbolnăvesc pe banii mei. Mi-am făcut la croitorie mască care seamănă ca două picături de apă cu KN95. O am din 2020 și nu s-a apropiat virusul de ea nici când am ținut-o în buzunar. E adevărat că n-am prea purtat-o. Am de gând să termin plandemia cu ea. Asta sigur nu are grafen în ea. O mai moi în pălincă când e prea frig afară pentru că îmi dă senzația de cald, curat și dezinfectat.

  9. Atunci nu mai bine o dai jos?!
    Iei amenda (ilegala) si-o contesti, daca nu esti prost!, da’ macar stii ca poti sa respiri ca omu’.

  10. Bai tefelistilor de cobai fazani, sa nu va prinda tovarasul Arafat pe careva fara bornita nazista pe mekla, ca va luati un cap in gura de nu va vedeti !! Ha ha ha 🙂

  11. Bode pe lîngă masca mai trebuia și zăbale și gata aveți o herghelie cu harnașament complect .

  12. FMM de jegos! Pana acum de 2 ani s-a purtat peste tot iar acum zdreanta vine si spune ca e ca si cum nu ai avea. Pei ma gunoi de om ce esti……Sa nu te dea toti in p*zda mati de neneorocit! Prins si la pubela cu tine.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger