AcasăNewsCat de tare ii e frica lui Iohannis de PSD

Cat de tare ii e frica lui Iohannis de PSD

Presedintele nu mai are cum sa convinga, dar macar starneste rasul

Iesirile necontrolate ale presedintelui in timpul pretinsei campanii pentru referendum, derapajele verbale tot mai dese si atacurile permanente la adresa PSD pot fi interpretate si intr-un alt registru. Iohannis a inceput sa simta forta celui mai mare partid din Romania si se teme de un esec usturator. Si cred ca si asa este prea putin spus, in realitate fiind vorba de un dezastru. Este de ajuns sa comparam cifrele, chiar daca aproximative, pentru a vedea raportul de forte. PSD, intre 700.000-800.000 de membri, timp in care PNL sare cu putin de 230.000.

Presedintele nu mai are cum sa convinga dar macar starneste rasul

Chiar daca la cifrele de mai sus adaugam simpatizantii, oameni care nu sunt inscrisi in cele doua partide, situatia nu se modifica in mod substantial. Electoraul PSD poate creste destul de usor la peste 1 milion de persoane, timp in care cel al PNL mai acumuleaza, probabil, maximum 150.000.

Despre haos, cu patima

Sa nu credeti ca Iohannis nu stie bine care este realitatea. Ba da, iar asta ii provoaca frisoane. Dupa cum, in egala masura, frisoane ii dau si datele oficiale prezentate de Liviu Dragnea si premierul Viorica Dancila. Iohannis bate aceeasi moneda pe guvernarea esuata a PSD, timp in care Dragnea vine cu cifrele care arata ca de doi ani Romania are productii record si a ajuns granarul Europei, trimitandu-l pe presedinte in ridicol. Sasul mecanic vorbeste prosteste de economia romaneasca in stagnare sau in scadere, dar pe de alta parte Viorica Dancila demonstreaza cresteri de 5% in primul trimestru al lui 2019. Sunt probabil cele mai neinsemnate exemple, dar ele sunt de natura a-i provoca lui Iohannis crize de nervi, pentru ca nu se pupa cu tabloul dezastruos pe care il face el Romaniei.

Liviu Dragnea ii provoaca lui Iohannis cele mai negre cosmaruri

Nici cand Uniunea Europeana a recunoscut ritmul de dezvoltare si cresterea economica a Romaniei nu a fost prea fericit. Iar asta pentru ca nu il ajuta sa probeze haosul de aici, care devenise tema predilecta de discurs si despre care vorbea cu atata patima. Si PSD asta, zau, cum ii da peste ochi!

A doua infrangere

Klaus Iohannis, spuneam, stie prea bine care este realitatea. Un absenteism masiv la vot ii arunca in aer referendumul. Fara cvorum, acesta nu se valideaza si presedintele va trebui sa-si recunoasca infrangerea rusinoasa. Iar asta inseamna ca degeaba s-a sucit in cuvinte la orice aparitie publica, e limpede ca nu a reusit sa convinga. Degeaba a tocat pe temele lui preferate, Europa unita si valorile europene, romanii nu s-au aratat interesati de subiect si i-au intors spatele. Adevarul este ca, dupa interventiile agresive ale lui Manfred Werner si Frans Timmermans, romanilor le-a scazut considerabil apetitul pentru Europa. Degeaba o incerca Iohannis sa dreaga busuiocul, dupa ce i-a vazut pe liberali alaturi de liderii europeni, radiind de fericire, lumea ii asimileaza acestora si, la europarlamentare, rezultatul deja este previzibil. Va fi, mai mult ca sigur, o a doua infrangere pe care Iohannis va trebui sa o suporte, dupa ce va incasa palma unui referendum esuat.

Romanii nu il mai vor

Cu un referendum ratat si cu un scor de tot rasul pentru liberali la europarlamentare, Iohannis trebuie sa se astepte la tot ce este mai rau in toamna, la alegerile prezidentiale. O cariera compromisa definitiv si, eventual, o iesire din politica pe scara de serviciu. Ii va mai da mana  sa declare, ca in 2014, „dragi romani, ati fost minunati”? Singura cale de scapare cat de cat a sasului mecanic ar fi ca la referendum sa se aplice aceeasi schema ca la alegerile din 2014.

<a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagludovic orban title=Ludovic Orban data wpil keyword link=linked>Ludovic Orban<a> mizeaza pe PNL fara sa stie ca e un cal schiop

Mai concret, considerand ca votul DA ar fi echivalent cu Iohannis, iar NU ar fi echivalent cu Dragnea, se va merge pe principiul ca se voteaza impotriva lui Dragnea si atunci voturile vor pleca spre DA. Aici, insa, exista remediul cel mai simplu. PSD a dat deja semnalul ca refendumul nu va fi votat in formula pe care mizeaza Iohannis. Simpla neprezentare la vot ii va arunca in aer lui Iohannis toate socotelile. Peste 1 milion de voturi lipsa, cred ca foarte mult peste 1 milion, nu trebuie interpretata ca un boicot intentionat. Pur si simplu romanii nu il mai vor pe Iohannis in existenta lor si ii resping orice actiune.

Universul lui Bula

Disperarea lui Iohannis este imensa. Se agata de orice prilej pentru a-si mai face o imagine favorabila. Lansari de carte cu orice ocazie, forum pe probleme de educatie, orice numai sa iasa din anonimatul in care a trait pana acum. Ultima actiune gandita la Cotroceni, declararea anului 2019 ca an al omagierii victimelor comunismului, il trimite, insa, in universul lui Bula. Trebuie sa fii Iohannis la cap ca sa declari un an aniversar la jumatatea anului. Apoi, 20 mai, data stabilita pentru celebrare, este ziua cand romanii au votat covarsitor in favoarea FSN, denumirea de atunci a actualului PSD. Degeaba o da el pe dupa plop ca e ziua primelor alegeri libere, este de fapt ziua cand 86,19% dintre romani au spus DA social-democratilor. Sa vorbesti despre omagierea victimelor comunismului si sa mai organizezi si un mare ceremonial pentru asta, in conditiile in care l-ai mentinut in functie pe Augustin Lazar, cel mai comunist procuror, e o sfidare grosolana la adresa anticomunistilor. Dar pentru Iohannis nu conteaza, important este ca mai iese cu ceva in fata. La asemenea gandire, cred ca doar Bula ii face concurenta.

author avatar
Valentin Boeru
3.135 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger