AcasăNewsCât costă un kilogram de cartofi noi în piață, în toiul verii!...

Cât costă un kilogram de cartofi noi în piață, în toiul verii! „Cartoful timpuriu are o scădere drastică de producție per hectar”

sursa foto: monitorulcj.ro

În piețe au apărut cartofii noi. Și deși cartoful e un aliment de bază în meniul multor români, nu se poate spune că prețul unui kilogram e tocmai accesibil, îndeosebi celor cu venituri reduse. 

Cartofii timpurii au ajuns să aibă un preț destul de piperat pentru mulți dintre cumpărătorii care merg la tarabele din piață, pentru a se aproviziona cu legume proaspete, de sezon.
În piață, prețul cartofilor noi ajunge la 6 lei kilogramul. Și este cu un sfert mai mare decât cel de anul trecut, conform stirileprotv.ro.

Cultivatorii au și o explicație pentru faptul că marfa ajunsă la tarabe e așa scumpă. Se invocă faptul că producția este mică anul acesta. Cel puțin asta spun cultivatorii din Lungulețu – Dâmbovița, regiune cunoscută pentru producția de cartofi timpurii.

Președinte Federația „Cartoful”: Nu au rezistat putregaiului umed

Au fost probleme din cauza vremii – și a primăverii destul de reci – explică un specialist.

Cartoful timpuriu are o scădere drastică de producție per hectar, tocmai datorită condițiilor climatice, a unei primăveri destul de reci, care a determinat la un moment dat o fluctuație puternică, inclusiv o înghețare de sol. Alte soiuri de cartof timpuriu nu au rezistat putregaiului umed” – a declarat Cleonic Sucaciu, președinte Federația „Cartoful”, pentru sursa citată.

Chiar dacă și cartofii din import se vând la același preț, oamenii caută, în general, pe cei de producție autohtonă. „Mereu românesc aleg. Citesc eticheta, sper ca vânzătorii să fie de încredere”, a menționat o cumpărătoare, pentru aceeași sursă.

Așadar, pentru o banală porție de cartofi prăjiți sau pentru o tocăniță, gospodinele vor avea de scos bani frumoși din buzunar, pentru a cumpăra, când fac piața, câteva kilograme de cartofi.

author avatar
Andrei Coman
507 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger