Asigurările date de premierul Orban, cât și de ministrul Sănătății în privința gratuității tratamentelor medicale în spitalele private este o mare dezinformare. În ce privește programele naționale de sănătate, dacă medicamentele sunt decontate de stat, cazarea și tratamentele subsidiare se ridică la costuri prohibitive pentru mulți dintre români.

O simplă parcurgere a listelor de prețuri practicate de spitalele private arată clar că gratuitatea tratamentelor se oprește undeva, la un procent de 10-15%. Mai mult, la nenumăratele întrebări ale bolnavilor adresate unităților medicale private, răspunsurile sunt mai mult decât concludente, și anume că doar o mică parte din servicii este decontată, iar pentru restul trebuie să plătești. Căci, dacă declarațiile guvernanților referitoare la faptul că pacienții nu plătesc nimic în plus la privați ar fi conținut vreun sâmbure de adevăr, atunci am fi văzut cozi interminabile la privați, care au avut acces și până acum la ceva bani din programele naționale. Mai mult, Guvernul Orban se tot agită să arunce în spațiul public ideea că fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, ar fi introdus coplata în sistemul privat, mizând pe amnezia specifică românilor care probabil că au și uitat că singurul lucru pe care îl reglementa fostul ministru era obligarea privaților să afișeze tarifele practicate în plus față de serviciile decontate de stat. Și, mai mult, obliga policlinicile și spitalele private să ceară acordul pacienților înainte de a le factura serviciile. ”Măsura Guvernului Orban o să ducă la o situație dramatică în România, în care vor putea supraviețui doar cei care au bani”, ne spune europarlamentarul dr.Tudor Ciuhodaru. Și, într-adevăr, direcția în care se îndreaptă ministrul ”privat” al sănătății și Guvernul din care face parte este una asemănătoare cu sistemul catastrofal din SUA, unde dacă nu ai asigurare scumpă de sănătate nu ai nicio șansă să fii tratat. ”Numeroase decese ar putea fi evitate printr-o mai bună prevenție și prin tratament, însă România are un număr foarte mare de decese, atât din cauze tratabile, cât și prevenibile. Țara noastră are și una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din Uniunea Europeană – în timp ce media UE este de 80,9 ani, în România, speranța de viață este de 75,3 ani. România are, de altfel, cel mai sărac sistem de sănătate din UE. Țara noastră alocă sănătății cei mai puțini bani din Uniunea Europeană – mai puțin de jumătate din media UE – atât pe cap de locuitor, cât și ca procent din Produsul Intern Brut, arată raportul Comisiei Europeană. Sistemul de sănătate din România este semnificativ subfinanțat”, se arată în raportul „Starea Sănătății în Uniunea Europeană – Romania, Profilul de sănătate al țării 2019”, citat chiar în nota de fundamentare a ordonanței care ia banii de la spitalele de stat și îi dă la spitalele private.
Bani și pentru sistemul de urgență privat
Ordonanța guvernului nu lovește doar spitalele publice, ci și întreg sistemul de medicină de urgență, al cărui buget va fi înjumătățit pentru a fi transferat la privați. ”Nu înțeleg care a fost caracterul de urgență ca să se ia astfel de decizii peste noapte, fără analiză reală de impact și fără dezbateri reale, luând măsuri fără precedent, care vor destabiliza tot sectorul public de urgență, de la serviciile de ambulanță până la SMURD și UPU, fără excepție. Deschiderea accesului comercianților la bugetul de stat prin care este finanțat sectorul public de urgență este un pas care înseamnă că în câțiva ani vom împărți sumele cu toți care vor apărea pe piață în urma acestei decizii aberante, ducând implicit la reducerea finanțării sectorului public în favoarea celui comercial”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
SMURD o sa stea in parcare din lipsa de fonduri.
Salvarea privata iti ia o coplata…sau…stai acasa…
Fondul national de sanatate, la care contribuim toti, este unul public din care se vor indestula privatii.Care nu ofera nimic gratis ! Deturnare de fonduri ?
In concluzie, vom plati de doua ori.
Gaditi va de cate ori am fost refuzati de la efectuarea analizelor medicale din ….lipsa de fonduri.