AcasăNewsCât câștigă profesorii în Italia, Spania și Germania / Dascălii din România,...

Cât câștigă profesorii în Italia, Spania și Germania / Dascălii din România, printre cel mai prost plătiți din Europa

greva

Există diferențe semnificative în ceea ce privește salariile profesorilor în țările europene.

Chiar dacă nu sunt tocmai în coadă, cadrele didactice de la noi câștigă mult mai puțin decât țările din vârful ierarhiei, Liechtenstein, Elveția și Luxemburg.

Românii câștigă de șase ori mai puțin decât nemții

Românii câștigă ceva mai bine ca ungurii și bulgarii, dar de trei ori mai puțin decât englezii și de șase ori mai puțin decât nemții. În Liechtenstein, Elveția și Luxemburg, un profesor începător câștigă de cinci ori mai mult decât unul cu experiență din România, care are toate gradele didactice.

În prezent, în România, un profesor debutant câștigă 467 de euro lunar. Unul cu peste 25 de ani vechime ajunge să încaseze un salariu cu aproape 200 de euro mai mare. Adică 659 de euro. Cu cât PIB-ul pe cap de locuitor al unei țări este mai mare, cu atât și salariile profesorilor sunt mai mari, potrivit unui studiu.

În Marea Britanie un profesor debutant primește echivalentul a aproape 2.700 de euro. Un dascăl britanic cu cel mai înalt grad didactic ajunge la echivalentul a 3.725 de euro/lună, la care se adaugă un spor salarial anual de 6.910 euro.

În Italia, un profesor fără experiență primește un salariu de 1.330 de euro, iar unul cu vechime, 1.900 de euro. În Spania, profesorii au salarii între 1.700 de euro şi 2.430 de euro. În Germania, un profesor debutant câştigă peste 3.000 de euro.

author avatar
Andreea Vlad
1.299 afisari

7 COMENTARII

  1. O comparatie tîmpita . toate salariile sint mai mari nu numai la ”dascali ” . nu mai vorbesc ca ”dascalul ” din Romania ( f . multi ) iau la titularizare note mediocre si atunci pentru comparam mere cu pere ?

  2. Acum cativa ani in clasa fiului meu o dascala din astia a dat afara din clasa la ora de matematica cel mai bun elev al clasei,in prezent olimpic national,pe motiv ca e obraznic fiindca a contrazis-o corect in rezolvarea unei probleme si i-a demonstrat la tabla rezolvarea corecta.Cam astia cer mariri de salariu.Daca stai sa ii asculti pentru degradarea fara precedent a nivelului de educatie al elevilor sunt de vina guvernul,familia,seceta,orice altceva.Singura lor responsabilitate este sa vina la scoala ca sa isi ridice leafa.Traim intr-o mare impostura in tara asta.

  3. Tu esti ala care desfunda haznaua scolii ,porcule spurcat la gura.Astepti si tu marire de salariu?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger