AcasăNewsCât a ajuns să coste un kilogram de cireșe în 2023. Puțini...

Cât a ajuns să coste un kilogram de cireșe în 2023. Puțini români se pot apropia de ele

cireseCât a ajuns să coste un kilogram de cireșe în 2023. Puțini români se pot apropia de ele

Primele cireșe din acest sezon au apărut în Piața Cibin din Sibiu, iar prețul unui kilogram nu este deloc mic.

Un kilogram costă 100 de lei, mai ieftin decât anul trecut, atunci când cireșele costau 175 de lei, relatează Turnul Sfatului.

Comercianții din Sibiu cer 100 lei pe kg de cireșe

Femeia care le vinde le-a adus din Spania și susține că a avut câțiva clienți.”Le-am adus de marți după amiază. Au cumpărat pofticioșii. Am vândut până acum trei lădițe”, a declarat femeia pentru sursa citată.

„Exagerat preţul şi la noi care suntem pensionari şi avem câte o pensie foarte mică nu îţi permiţi şi să vrei şi nu îţi permiţi. Treci pe lângă ele şi mergi mai departe.”

„Cireşe nu, că sunt prea scumpe. Şi dacă se ieftinesc, tot prea scumpe sunt.”, sunt câteva dintre reacțiile clienților.

Singurii care se încumetă să le cumpere, le iau de poftă şi doar în cantităţi mici.

Cu cât ar trebui să se vândă cireșele în România

Conform specialiștilor, prețul pentru cireșe la poarta fermei ar trebui să fie în jur de 15 lei pe kilogram, conform Agrointeligența.

La mijlocul sezonului, când cererea pentru cireșe este foarte mare, ele vor ajunge să se vândă chiar și cu 6-7 lei pe kilogram. Dar din nou, prețurile vor fi mult mai mari în supermarket sau în piață.

„Prețul corect pentru cireșe în 2023 la poarta fermei ar trebui să fie în jur de 15 lei per kilogram. Discutăm de soiuri care la început se vor valorifica la un preț mai ridicat, deoarece și productivitatea este mai mică.

Noi o să valorificăm fructe chiar și cu 6-7 lei kilogramul la poarta fermei, în mijlocul sezonului”, a spus specialistul în pomicultură Marius Roman.

author avatar
Andreea Vlad