AcasăNewsCasa de Pensii a pus adresele si CNP-urile asiguratilor din Sibiu „la...

Casa de Pensii a pus adresele si CNP-urile asiguratilor din Sibiu „la liber” pe internet

Casa de Pensii Sibiu

Functionarii Casei Judetene de Pensii Sibiu au postat pe Internet mai multe documente secrete, in care apar numele, adresele si CNP-urile asiguratilor, incalcand astfel grav una dintre cele mai importante prevederi ale Legii Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Casa de Pensii Sibiu

Numele, prenumele, adresa completa si chiar Codul Numeric Personal (CNP) ale mai multor sibieni au fost facute publice, pe Internet, chiar de catre o institutie a statului, care ar trebui sa-i protejeze pe cetateni.

Documentele postate pe Internet de Casa de Pensii Sibiu poarta semnatura directoarei Maria Borza

Este vorba de Casa Judeteana de Pensii Sibiu, care a postat in spatiul virtual datele cu caracter privat a zeci de persoane ce aveau datorii catre institutia amintita si care spera ca astfel ii va determina pe debitori sa treaca pe la casierie.

„Somatiile de plata” contin adresele complete si CNP-urile sibienilor

Documentele, care dateaza din 2009, au fost descoperite pe Internet de jurnalistii „National” si sunt denumite pompos „somatii de plata”.

Casa de Pensii Sibiu precizeaza ca somatiile respective au fost emise pe numele debitorilor „negasiti la domiciliu sau care au refuzat primirea somatiilor” si  ofera date complete despre rau-platnici.

S-au suparat ca magarul pe sat

Contactati ieri de jurnalistii „National”, reprezentantii Casei de Pensii au refuzat sa explice de ce au facut publice datele cu caracter personal si au solicitat o adresa oficiala, in care ziaristii sa precizeze de ce solicita informatii despre aceasta incalcare a legii. Astfel, jurnalistii au incercat sa contacteze Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), institutia care vegheaza la respectarea Legii nr. 677/2001. Din pacate, programul cu publicul se incheiase, un robot telefonic anuntand ca pentru sesizari si informatii, cetatenii trebuie sa sune intre orele 9.00 si 11.00. Un lucru este insa cert: legea interzice cu desavarsire institutiilor publice sa  mediatizeze asemenea informatii si avertizeaza ca acestea trebuie sa „garanteze ca datele cu caracter personal pot fi accesate numai de persoane autorizate, in scopurile autorizate de lege”.

author avatar
Narcis Voica
1.653 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger