Cauta

Cartoful romanesc, in moarte clinica. Preturile se pregatesc sa explodeze

Producatorii de cartofi din Romania au vesti foarte proaste. Mana, una dintre cele mai grave boli ale cartofului, a afectat aproape jumatate din culturile autohtone. Ploile din ultimele doua luni au facut imposibile tratamentele impotriva acestei boli, iar fermierii sunt disperati. Consecinta directa este o explozie a preturilor cartofilor din import, care ar putea sa depaseasca maximul atins in martie, de 5 lei pe kilogram.

In curand ne vom lua adio de la cartoful romanesc Alternativa cartoful de import bolnav si scump

Potrivit Institutului National de Statistica, un roman consuma 96 de kilograme de cartofi pe an, astfel ca necesarul ar fi de circa 1.600.000 de tone pentru a acoperi cererea la nivel national. Din pacate, fermierii care se incumeta sa cultive cartofi reusesc sa produca mai putin de 30% din aceasta cantitate. ”Toamna trecuta, am avut un cost de productie de 0,85 bani- 1 leu pe kilogram si am fost nevoiti sa vindem marilor lanturi de magazine cu 0,80 de bani- 0,90 de bani. Bineinteles ca supermarketurile au vandut catre populatie cu 3 lei kilogramul. Mai mult decat atat, au mai impus si promotii, prin care se reducea pretul cu 16%, taindu-i tot fermierului roman acest procent din cei 0,80-0,90 de bani si bagandu-l sub pretul de productie”, ne spune Romulus Oprea, presedintele Federatiei Nationale ”Cartoful” din Romania. Seceta de anul trecut si ploile excesive din aceasta primavara au mai dat o lovitura grea cultivatorilor de cartofi. Atacurile de mana din ultimele doua luni au compromis deja jumatate din productie, iar tratamentele care sa stopeze boala inca nu se pot face, pentru ca pamantul este atat de malos incat tractoarele nu pot intra pe camp, iar peste toate acestea, a mai fost interzisa si stropirea pe cale aeriana. ”Din patru ani, trei ies in pierdere sau cel mult isi scot banii investiti”, ne mai spune Romulus Oprea, presedintele Federatiei Nationale ”Cartoful” din Romania.

Cartofi ”bolnavi”, din import

Producatorii romani atrag atentia ca in tara au inceput sa patrunda, in ultimii ani, cartofi cu diverse boli, in special din Polonia. Acestia sustin ca au intrat pe piata cartofi cu Clavibacter sau putregaiul inelar, cum i se mai spune, o boala de carantina, care a reusit sa distruga si culturile din tara, din Maramures, Suceava, Cluj, Satu Mare si Oradea. Mai mult de atat, cartofii din import sunt tratati excesiv cu chimicale, fiind stropiti chiar si impotriva incoltirii. Si, daca in Romania se fac maximum 7-8 tratamente impotriva manei, in Germania si Olanda numarul de asftel de tratamente ajunge la 24, facand astfel din cartof un produs chimic fara nicio legatura cu ecologismul propavaduit in Uniunea Europeana.

Ultimele stiri

  • Hoția pensiilor!
  • Importanța fermelor locale și dietă sustenabilă pentru sănătatea metabolică a românilor
  • Ducesa de Kent a Marii Britanii s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani/Anunțul de la Palatul Buckingham – VIDEO
  • Român dispărut în Italia, găsit în viață după 12 zile. Cu ce s-a hrănit în tot acest timp
  • Drone detectate la nord-est de Sulina/Două aeronave Eurofighter Typhoon au survolat zona din apropierea graniţei cu Ucraina
  • BNS, solidar cu protestele profesorilor din întreaga țară: „Revendicările lor să fie soluționate în mod responsabil”
  • Fit-tech românesc: cum personalizarea AI în fitness și nutriție prinde teren și la noi
  • Cum va fi vremea în următoarele săptămâni. Estimările meteorologilor pentru perioada 8 septembrie – 6 octombrie
  • Atac șocant în Canada: o tânără a fost ucisă, alte șapte persoane fiind rănite. Ce s-a întâmplat cu agresorul
  • Ministrul Educației, optimist că școala va începe luni: „Le transmit părinţilor să îi ducă pe copii la şcoală”
  • Exit mobile version