AcasăNewsCartoful romanesc, in moarte clinica. Preturile se pregatesc sa explodeze

Cartoful romanesc, in moarte clinica. Preturile se pregatesc sa explodeze

In curand, ne vom lua adio de la cartoful romanesc. Alternativa: cartoful de import, bolnav si scump

Producatorii de cartofi din Romania au vesti foarte proaste. Mana, una dintre cele mai grave boli ale cartofului, a afectat aproape jumatate din culturile autohtone. Ploile din ultimele doua luni au facut imposibile tratamentele impotriva acestei boli, iar fermierii sunt disperati. Consecinta directa este o explozie a preturilor cartofilor din import, care ar putea sa depaseasca maximul atins in martie, de 5 lei pe kilogram.

In curand ne vom lua adio de la cartoful romanesc Alternativa cartoful de import bolnav si scump

Potrivit Institutului National de Statistica, un roman consuma 96 de kilograme de cartofi pe an, astfel ca necesarul ar fi de circa 1.600.000 de tone pentru a acoperi cererea la nivel national. Din pacate, fermierii care se incumeta sa cultive cartofi reusesc sa produca mai putin de 30% din aceasta cantitate. ”Toamna trecuta, am avut un cost de productie de 0,85 bani- 1 leu pe kilogram si am fost nevoiti sa vindem marilor lanturi de magazine cu 0,80 de bani- 0,90 de bani. Bineinteles ca supermarketurile au vandut catre populatie cu 3 lei kilogramul. Mai mult decat atat, au mai impus si promotii, prin care se reducea pretul cu 16%, taindu-i tot fermierului roman acest procent din cei 0,80-0,90 de bani si bagandu-l sub pretul de productie”, ne spune Romulus Oprea, presedintele Federatiei Nationale ”Cartoful” din Romania. Seceta de anul trecut si ploile excesive din aceasta primavara au mai dat o lovitura grea cultivatorilor de cartofi. Atacurile de mana din ultimele doua luni au compromis deja jumatate din productie, iar tratamentele care sa stopeze boala inca nu se pot face, pentru ca pamantul este atat de malos incat tractoarele nu pot intra pe camp, iar peste toate acestea, a mai fost interzisa si stropirea pe cale aeriana. ”Din patru ani, trei ies in pierdere sau cel mult isi scot banii investiti”, ne mai spune Romulus Oprea, presedintele Federatiei Nationale ”Cartoful” din Romania.

Cartofi ”bolnavi”, din import

Producatorii romani atrag atentia ca in tara au inceput sa patrunda, in ultimii ani, cartofi cu diverse boli, in special din Polonia. Acestia sustin ca au intrat pe piata cartofi cu Clavibacter sau putregaiul inelar, cum i se mai spune, o boala de carantina, care a reusit sa distruga si culturile din tara, din Maramures, Suceava, Cluj, Satu Mare si Oradea. Mai mult de atat, cartofii din import sunt tratati excesiv cu chimicale, fiind stropiti chiar si impotriva incoltirii. Si, daca in Romania se fac maximum 7-8 tratamente impotriva manei, in Germania si Olanda numarul de asftel de tratamente ajunge la 24, facand astfel din cartof un produs chimic fara nicio legatura cu ecologismul propavaduit in Uniunea Europeana.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
446 afisari

3 COMENTARII

  1. Odata cu intrarea in UE s-au distrus cu buna stiinta toate sistemele de control si carantina fitosanitara . Tampitii si yesmanii au semnat cu capul in traista orce li s-a cerut in perioada de preaderare la UE .Vezi retragerea autorizatiilor de fabricare a pesticidelor in Romania ,vezi milioanele de euro ca si cheltuieli reverificare si reinregistrare a produselor de protectia plantelor -cheltuieli ce nu puteau fi suportate de producatorii romani la acea data .
    Asa ca Romania a fost pusa la discretia celor care fac jocurile in UE !!,efectele se vad -DEZASTRU pe toate nivelele pe toate directiile ,in 11 ani Romania este o colonie cu o datorie externa de peste 100 miliarde de euro !.
    Cand prin vami se face trafic de carne vie :vezi prostituatele minore !!,vezi clanurile de tigani la cersit !! de ce n-ar trece ca prin varza si secondhandurile ;rebuturile ;produsele expirate sau cu dublu-standard !!,vezi importurile de deseuri facute cu stirea garzilor de mediu !!.Am ajuns intr-o FALSA UNIUNE EUROPEANA !!,suntem intr-o JUNGLA in care legea de baza este MUSCA SI FUGI !!( Infasca ce poti si sterge-o ).

  2. Cam asta s-a vrut . Sa importam . Cartofi, morcov , telina , ceapa etc. etc. Acum este bine avem numai produse de calitate . Cartofii din supermarket sunt minunati . Romania vinde numai in pieta sau nici acolo ca sunt produse de import .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger