AcasăNewsCartelul petrolistilor, tradat din interior

Cartelul petrolistilor, tradat din interior

Consiliul Concurentei a dat o amenda de peste 200 de milioane de euro marilor companii petroliere din Romania.  Acest lucru a fost posibil doar cu ajutorul unor ”turnatori” de pe piata carburantilor.

Seful Concurentei, Bogdan Chiritoiu, sustine ca OMV Petrom a initiatorul intelegerii tip cartel

Dupa o ancheta inceputa in 2005, apoi oprita si iarasi reluata in 2008, Consiliul Concurentei a dat ieri lovitura: a amendat  cinci mari companii de pe piata carburantilor cu suma de 880 milioane de lei (aproximativ 205 milioane de euro).

Companiile implicate, respectiv OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI Romania (fosta Agip), MOL Romania Petroleum Products si Lukoil Romania, sunt acuzate de Concurenta ca ar fi constituit un grup de tip cartel si s-ar fi inteles sa scoata de pe piata un anumit sortiment de benzina.  OMV Petrom a primit o amenda de peste 3% din cifra de afaceri, fiind considerata initiatoarea acestei intelegeri, iar celelalte firme au fost  sanctionate cu procente sub 3% din cifra de afaceri.

”Sifonarii” – arma Concurentei

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a precizat ieri ca are dovezi clare privind intelegerile dintre aceste firme. ”Avem schimburi de mesaje, de mail-uri, minutele intalnirilor Asociatiei Romane a Petrolului”, a spus  Chiritoiu. El nu a precizat de unde a obtinut acele informatii, dar surse din piata sustin ca una dintre firmele implicate ar fi pus la dispozitie documentele respective, pentru a primi o amenda mai mica de la Consiliul Concurentei.

Contestatii pe banda rulanta

La aflarea vestii, cateva dintre companiile implicate au anuntat ca vor contesta amenzile. Astfel, Rompetrol sustine ca nici nu a participat la intalniri, iar Mol Romania afirma ca nu a facut nicio intelegere cu celelalte firme.

author avatar
Arpad Dobre
754 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger