AcasăNewsCartea, lovita de criza financiara si criza educatiei

Cartea, lovita de criza financiara si criza educatiei

„La Bookfest s-a cumparat mai putin si mai ieftin”, a declarat Grigore Arsene, preşedintele Asociatiei Editorilor din Romania, duminica, la sfasitului targului de carte de la Bucuresti. „Aş zice că 2011 este un al treilea an de criză, în care s-a întâmplat ceva deosebit de 2009 şi 2010”.

Arsene a explicat că în 2009 şocul a fost retragerea totală a statului din finanţarea indirectă a culturii naţionale (biblioteci, achiziţii, suta de euro pentru profesori ş.a.m.d.), iar sfârşitul lui 2009 şi începutul lui 2010 a fost perioada în care AER a avut „probleme cu distribuitorii, care au cerut bani în avans, ţinând cont de nişte vânzări care nu au mai venit şi care au produs dificultăţi editorilor„. „În sfârşit, în 2011 s-a întâmplat un fapt esenţial, ne-am adaptat la primele două, dar anul acesta problema este în buzunarul cumpărătorului. S-a cumpărat mai puţin şi mai ieftin”, a spus Arsene, citat de Agerpres.
În opinia sa, acest fapt are mai multe cauze, una fiind „obiectivă”, reprezentată de „scăderea veniturilor, direct sau indirect, prin scăderea salariilor, prin creşterea TVA-ului, prin scăderea generală a posibilităţii de a face bani”, dar şi „un motiv subiectiv, foarte îngrijorător”, despre care preşedintele AER a spus că a vorbit cu oficialităţile guvernamentale prezente la târg, şi anume acela al „scăderii continue a nivelului de educare a populaţiei” şi „prin consecinţă, prin efect de bumerang, a numărului de cititori”.

 

author avatar
Matei Brancoveanu
118 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger