AcasăNewsCarnea de miel, un lux de Paşte! Cum explică fermierii scumpirile

Carnea de miel, un lux de Paşte! Cum explică fermierii scumpirile

mielCarnea de miel, un lux de Paşte! Cum explică fermierii scumpirile

Crescătorii de animale anunţă că preţul mieilor va fi mai mare faţă de anul trecut, după ce furajele s-au scumpit foarte mult. 

Deşi mai sunt trei luni până la sărbătorile pascale, crescătorii de animale anunță deja prețuri mult mai ridicate ca anul trecut pentru carnea de miel.

Prețul cărnii de miel, majorat de inflație

La fermele din Mureş, mieii cântăresc între 9 și 12 kg, iar ciobanii spun că, dacă va exista cerere, îi vor sacrifica la începutul lunii aprilie.

„De Paşte, greutatea lor va ajunge la aproximativ 20 de kg, eu am vândut doar în viu, iar preţul a fost de 20 de lei”, a spus Balint Hunor, proprietar de oi.

Anual, se consumă între 3.000 – 4.000 de tone de carne de miel la noi în țară. Anul acesta, fermierii așteaptă încă să vadă este oferta țărilor arabe, pentru că acestea importă mulți miei de la noi.

„Sperăm să fie prețul măcar acceptabil, să ne scoatem și noi cheltuielile. Totul depinde de țările arabe, dacă la ei merge treaba, se dă drumul, că la noi mulți nu se mai ocupă să-I taie, îi dă la tir și dacă va fi prețul rău la arabi, va fi și la noi”, spune Nicolae Vaidianu, crescător de oi, pentru sursa citată.

Pe piața internă, au rămas, pentru moment, cam aceleași prețuri. Între 20 de lei în viu, și 40 de lei, tranșat, direct de la producător. Și între 50 și 65 de lei, în măcelării și supermarketuri.

Anul acesta Paștele ortodox este sărbătorit pe 16 aprilie, iar cel catolic cu o săptămână mai devreme.

author avatar
Andreea Vlad