AcasăNewsCarmen Dan nu vrea să-i fie pusă în cârcă rămânerea în afara...

Carmen Dan nu vrea să-i fie pusă în cârcă rămânerea în afara Schengen

Carmen Dan, ministrul de interne, a postat pe facebook, înaintea participării la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) că ar putea fi acuzată că România nu a intrat în Schengen pentru că ministerul pe care-l conduce nu a supus la vot subiectul.

„Astăzi voi participa la ultimul Consiliu JAI sub președinția română și cum nu ne putem desprinde de realitățile din țară, mă aștept ca în perioada viitoare să se speculeze că România nu a intrat în Schengen pentru că ministerul condus de Carmen Dan nu a supus la vot subiectul în ultimul Consiliu JAI al Președinției noastre”, a postat ministrul Afacerilor Interne.

Pentru a preveni acuzele, Carmen Dan a ținut să menționeze, punctual, câteva „clarificări”: „1. Un vot pentru extinderea spațiului Schengen prin aderarea României și Bulgariei se ia cu unanimitate de voturi în Consiliul JAI. Din păcate, acum nu există această unanimitate. Amintesc aici declarația publică a Prim-ministrului olandez, care pe 9 mai, chiar la Summitul de la Sibiu, s-a pronunțat în fața jurnaliștilor români că nu suntem pregătiți pentru aderare.

De asemenea, tot la Summitul de la Sibiu, unde s-a discutat despre viitorul UE, subiectul Schengen a lipsit de pe agendă, fiind astfel evident că marile puteri europene nu sunt nici interesate și nici pregătite pentru o extindere a spațiului Schengen”. Ministrul Afacerilor Interne a arătat că, afară de Olanda, mai sunt alte două state care nu susțin intrarea în Schengen.

Carmen Dan a mai afirmat că, actualmente, „spațiul Schengen nu mai functionează în întregime” din cauza haosului provocat de fluxurile migratorii și de actele teroriste care au făcut reticente statelge din Occident față de o extindere a spațiului. Dincolo de asta, între timp au fost introduse controale chiar și la frontierele interne ale Schengen, adică și-au anulat principalul beneficiu al calității de membru al acestei zone. „(…)Exemple sunt frontierele dintre Franța și Germania, Austria cu Germania, Suedia cu Danemarca, Italia cu Franța etc”.

„Închei postarea amintind că România îndeplinește toate condițiile tehnice pentru aderare, iar MAI acționează acum ca un membru de facto al spațiului Schengen, adică face controale la frontieră respectând aceleași regulamente, are acces la baze de date și introduce în acestea semnalări, face schimb de informații, participă la misiuni Frontex etc. Decizia aderării este exclusiv politică, iar rezolvarea nu poate fi decât rezultatul unor demersuri politice la toate nivelurile – Președinție și Guvern”, a completat Carmen Dan pe Facebook.

 

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
443 afisari

1 COMENTARIU

  1. Drept general de intervenție al unei națiunii civilizate….in cazuri flagrante de săvârșire a multor fapte rele sau de neputința la exercitarea cu oricâtă aversiune a unei forțe de politie internațională… Doctrina Monroe…. și MAI …

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger