AcasăNewsCare sunt condițiile pentru a putea fi achiziționată o locuință nouă cu...

Care sunt condițiile pentru a putea fi achiziționată o locuință nouă cu o cotă redusă de TVA de 5%? Precizări importante de la un consultant fiscal

(sursa foto: bzi.ro)

Care ar fi condițiile pentru a putea fi achiziționată o locuință nouă cu o cotă redusă de TVA de 5%? Un consultant fiscal oferă răspunsuri la această întrebare de interes pentru mulți români.

Ar fi trei condiții importante, în opinia consultantului fiscal Cristian Rădulescu.

Prima din lista celor mai importante 3 condiții

Una dintre ele este legată de preț. Sunt incluse mai multe categorii. Iată detaliile: „Recent a apărut o lege în Monitorul Oficial, după ce a trecut prin Parlamentul României și a fost promulgată de președinte, care a venit să clarifice una dintre condițiile legată de aplicarea cotei de TVA de 5%, cea legată de acest caracter pe care trebuie să-l aibă imobilul de a fi locuit la momentul vânzării.

Condițiile, dacă e să ne uităm la ele, sunt, în principiu, trei importante. Este o condiție legată de preț și aici se împart în mai multe categorii, în principiul anul acesta locuințele care sunt până în 450.000 de lei pot să fie cumpărate cu cota de TVA de 5% indiferent de numărul lor.

Apoi avem o condiție de preț de 700.000 de lei, deci peste 450.000 de lei dar până în 700.000 de lei, în care se poate achiziționa un singur imobil, iar de la anul aceste două plafoane de 450.000 de lei și 700.000 de lei vor fi schimbate, va rămâne un singur plafon, de 600.000 de lei în care trebuie să ne încadrăm”, a precizat Cristian Rădulescu.

O altă condiție: suprafața pe care trebuie să o aibă apartamentul sau casa

În continuarea explicației pe care a oferit-o consultantul fiscal apare, ca al doilea criteriu, cel al suprafeței utile pe care trebuie să o aibă imobilul – respectiv casa sau apartamentul. „Apoi, a doua condiție este legată să zic, important, de suprafața pe care trebuie să o aibă imobilul, respectiv apartamentul sau casa, și vorbim de o suprafață utilă maximă de 120 metri pătrați. Și aici se face trimite la Legea Locuinței în funcție de care să se determine această suprafață utilă.

În speță, ele pot să includă anumite elemente și Legea Locuinței prevede în mod expres acest lucru, este de văzut și de urmărit cu atenție ce se întâmplă cu balcoanele, cu terasele și alte elemente care pot să intre sau care nu pot să intre în suprafața utilă a apartamentului și este important din această perspectivă”, a detaliat consultantul Cristian Rădulescu, potrivit gandul.ro.

Care e a treia condiție de „bifat”

Nu în ultimul rând, expertul a menționat și cea de-a treia condiție de îndeplinit. Iată ce a precizat consultantul fiscal, pentru aceeași sursă: „A treia condiție era o condiție generică care spunea că acele imobile trebuie să fie locuite ca atare la momentul livrării, la momentul la care se face transferul dreptului de proprietate și de posesie implicit asupra bunului imobil unde pur și simplu nu existau clarificări prin legislația fiscală vizavi de îndeplinirea acestei condiții”.

Și tocmai la acest capitol au fost aduse clarificări, pentru a se elimina discuțiile în privința sintagmei „ca atare”.

„Dacă mergem cumva la parlament care a fost legiuitorul în această modificare legislativă și cum spunem noi de fapt clarificare legislative, o să regăsim foarte clar faptul că legiuitorul însăși, parlamentul, vine și punctează că nu este o modificare de substanță, de fond, a condițiilor de aplicare a cotei de TVA de 5% ci, dimpotrivă, este o clarificare cu privire la această condiție de a fi locuită ca atare, motiv pentru care nu s-a mers pe o modificare a Codului Fiscal la articolul privind cota de TVA și condițiile pe care le dezbatem noi, ci vorbim de introducerea unei definiții noi, în capitolul de TVA, a imobilului locuit ca atare, definiție care clarifică faptul că acestea sunt condițiile pentru aplicarea cotei de TVA de 5%. Această clarificare ar trebui să-și producă efecte atât pe viitor cât și în trecut pentru că în mod evident asta a fost intenția legiuitorului la acest moment”

Consultant fiscal Cristian Rădulescu

Doar condiția doi, cea care se referă la suprafață, face trimitere la Legea 114/ 1996

În acest context, un avocat specializat în contencios administrativ și fiscal a venit cu precizări semnificative.

Potrivit avocatului Augustin Babaneacșa Drăghiceanu, au fost interpretări diferite atât în actele de impunere fiscală, cât și hotărâri judecătorești.

„Avem hotărâri în care, în speță Curtea de Apel Cluj, a înțeles raționamentul juridic care, practic, astăzi a fost clarificat în sensul în care conform articolului 13 din Codul de Procedură Fiscală de orice neînțelegere profită contribuabilul, se face în interesul contribuabilului. Dacă legiutorul ar fi dorit să se rapoteze la legea 114 în întregul ei, ar fi prevăzut acest aspect la toate cele trei condiții”, a menționat avocatul Augustin Babaneacșa Drăghiceanu.

Acesta afirmă că doar a doua condiție, cea care se referă la suprafață, face trimitere la Legea 114/ 1996. „Problema este în practică. Au existat, de exemplu, clădiri la roșu care nu erau locuibile. Nu că nu erau locuibile ca atare, nu erau locuibile, nu aveau utilități. Înțeleg în acele situații să nu se aplice un TVA de 5% dar pe de altă parte am regăsit interpretări din partea organelor abilitate care au venit și au spus că imobilul nu poate fi locuit ca atare dacă este la gri”, a precizat avocatul, amintind că legea 114 definește mai mult categorii de locuințe, precum cele sociale, de serviciu, convenabilă.

„Această locuință convenabilă are anumite criterii, anumite particularități, numite exigențe. Aceste exigențe sunt de strictă interpretare. Noi știm cu toții că dacă legea nu distinge, nu putem s-o interpretăm într-un sens care să prejudicieze pe contribuabil pentru că avem niște principii de drept ce stau la baza oricărui act administrativ fiscal – certitudinea impunerii, securitatea juridică, legalitatea actului de impunere.

Prin urmare, aceste hotărâri judecătorești nici ele nu erau unitare, anumiți judecători au înțeles faptul că singura raportare se poate face la suprafață, în rest, având prevalență, înțelegerea dintre cumpărător și vânzător, gradul de confort, solicitarea fiecărei familii, fiind diferită nu putem să impune condițiile din legea 114 unei familii cu privire la suprafețe, cu privire la dotări, cu privire la utilități”, a punctat avocatul Babaneacșa Drăghiceanu.

“Din punctul meu de vedere, această clarificare este binevenită și nu face altceva decât să respecte principiile de intrepretare pe care le-am învățat cu toții și anume dacă legiuitorul n-a înțeles să se raporteze la legea 114, nici organul fiscal nu trebuia să o facă. Deci din punctul nostru de vedere, prin această clarificare se înțelege foarte clar ce înseamnă locuință ca atare, să aibă o folosință și o posesie netulburată, să aibă un spațu destinat odihnei, hranei, un grup sanitar și utilități”

AVOCAT Augustin Babaneacșa Drăghiceanu

author avatar
Andrei Coman
323 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger