AcasăNewsCare este pretul pe care-l va plati Victor Ponta ca sa ajunga...

Care este pretul pe care-l va plati Victor Ponta ca sa ajunga premier

Victor Ponta isi joaca viitorul politic la alegerile de duminica. Pe langa scorul de 50 la suta plus unu pe care USL trebuie sa-l obtina, “National” a aflat ce alte conditii trebuie sa indeplineasca liderul PSD ca sa-si pastreze functia de premier.

Daca se mai vrea premier, Victor Ponta trebuie sa-si ia gandul de la Parchet si DNA

Desi miza alegerilor este uriasa, politicienii au mimat timp de patru saptamani batalia politica. In spatele acestui aparent non-combat s-au dus insa negocieri dure, campania electorala mutandu-se de pe micile ecrane prin cotloane ferite de ochiul publicului. Altfel spus, demnitarii au organizat un soi de “mercato”, unde fiecare  post este repartizat in urma unei intelegeri.

Pasul 1: Parchetele, la schimb cu fotoliul de prim-ministru

Dornic sa prinda un nou mandat de premier, pozitie care-i va permite sa-si pastreze si functia de presedinte al PSD, Victor Ponta a incheiat poate cel mai important acord politic. Concret, potrivit surselor “National”, liderul social-democrat cedeaza Directia Nationala Anticoruptie si Parchetul General, obtinand la schimb nominalizarea mult visata. Mai exact, in timp ce Ponta se va instala la Palatul Victoria, Basescu isi va numi oamenii in fruntea celor doua institutii cheie, ecuatia “interesului national” fiind astfel rezolvata.  Scenariul nu este nou, el facand parte din ”Planul de la Cornu”, strategie pusa la punct in luna septembrie, intr-o intalnire secreta care s-a desfasurat in comuna prahoveana.

Pasul 2: Anihilarea baronilor locali

O alta conditie pe care Victor Ponta ar trebui sa o indeplineasca si care a fost impusa de liderii occidentali o reprezinta reorganizarea administrativa a tarii. Un proces real, nu de fatada, care sa lichideze increngatura de interese economico-politice prin mazilirea baronilor locali. Cu alte cuvinte, americanii si europenii au atras atentia ca batalia cu coruptia nu poate fi castigata atata timp cat oamenii de afaceri sustin financiar politicienii, ii proptesc ca pe niste pioni in functii importante, ca mai apoi “sponsorizarile” sa se intoarca insutit sub forma de contracte platite din bani publici. Pentru ca aceste practici sa inceteze, “smecherasii locali” trebuie sa pice, iar regionalizare reprezinta, in ochii occidentalilor, cea mai eficienta metoda de neutralizare a baronilor. Ca Victor Ponta este gata sa aplice indicatiile primite din afara o demonstreaza chiar cea mai recenta declaratie a sa pe tema reorganizarii administrative. “In acest moment, impartirea tarii in opt regiuni (proiectul USL – n.r) nu este cea mai buna, dar e cea mai posibila. (…) Nu spun ca este batuta-n cuie. Daca va exista o solutie mai buna, o vom discuta”, a afirmat premierul.

[poll id=”408″]

author avatar
Victor Paun
2.110 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger