AcasăNewsCare e durata de viata a unei baterii auto si ce trebuie...

Care e durata de viata a unei baterii auto si ce trebuie sa faci ca sa o prelungesti?

Nu e deloc placut sa ramai fara masina si, din pacate, se intampla acest lucru chiar atunci cand ai mai mare nevoie de ea. Unul dintre motivele din cauza caruia poti sa ajungi intr-o astfel de situatie este descarcarea acumulatorului auto.

Achizitionarea unei baterii auto de calitate nu e atat de simpla pe cat ar putea parea, iar durata de viata a acesteia este influentata de cateva detalii tehnice de care trebuie sa tii cont inca de cand alegi modelul potrivit pentru masina ta.

Care e durata de viata a unei baterii auto?

Statistic, durata de viata a acumulatorilor auto este cuprinsa intre 2 si 5 ani. In mod ideal, o baterie functioneaza cu atat mai mult cu cat starea acesteia de incarcare se mentine cat mai aproape de 100%. Unul dintre cele mai frecvente motive din cauza caruia bateriile de masina cedeaza il reprezinta fenomenul de sulfatare.

Pe de alta parte, durata de viata a unei baterii auto este influentata de numerosi factori carora conducatorul auto trebuie sa le acorde atentie chiar si cand masina functioneaza perfect. Acestia sunt:

  • frecventa cu care merge cu masina;
  • pauzele de stationare;
  • distanta parcursa – bateria unei masini folosite pentru distante scurte va ceda mai repede decat cea a unui autoturism folosit pentru parcurgerea unor distante mai lungi. O masina folosita pentru drumuri scurte are porniri mai dese, ceea ce va solicita o cantitate mai mare de energie din baterie, pe care alternatorul nu va avea timp sa o recupereze. Din aceasta cauza, bateria va sta mai mult timp intr-o stare de descarcare si va ceda mai repede in comparatie cu acumulatorul unei masini care este folosita pentru parcurgerea unor distante mai lungi, caz in care alternatorul are timp sa reincarce bateria;
  • calitatea bateriei – un acumulator cu o tehnologie superioara (AGM sau EFB) are performante mai bune in comparatie cu un acumulator clasic si, implicit, o durata de viata mai indelungata. Acumulatorii auto de tipul AGM sau EFB au o constructie speciala, care le confera cicluri de incarcare / descarcare de 2-3 ori mai lungi decat bateriile cu tehnologie clasica plumb – acid;

Cum poti prelungi durata de viata a unei baterii auto?

Una dintre solutiile care va prelungi, cu siguranta, viata bateriei masinii tale este sa o mentii mereu complet incarcata. Un alt detaliu care contribuie semnificativ la prelungirea vietii unui acumulator auto este sa ai mereu in vedere sa stingi toate semnalele luminoase si sa deconectezi orice accesorii care ar putea descarca prematur bateria. Totodata, la reviziile tehnice sau inainte de sezonul rece, nu trebuie sa uiti sa rogi mecanicul sa verifice starea in care se afla acumulatorul auto.

Specialistii in domeniu recomanda ca atunci cand observi ca masina ta da semne ca ramane fara baterie, sa apelezi la un dealer autorizat. Fie pentru testarea ei, fie pentru inlocuirea ei – daca este cazul. Astfel, poti preveni situatia neplacuta de a nu putea pleca din parcare cu masina. In cazul in care ai nevoie de un acumulator nou pentru masina ta, AutoMag.ro are o gama extinsa de baterii auto, de calitate superioara, pentru toate marcile si modelele de masini. Consulta oferta si comanda produsul potrivit pentru autoturismul tau!

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
1.771 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger