AcasăNewsCardinalul Pell, numărul trei de la Vatican după Papa Francisc –...

Cardinalul Pell, numărul trei de la Vatican după Papa Francisc – condamnat la închisoare pentru viol și pedofilie

Curtea supremă a statului australian Victoria a confirmat miercuri condamnarea la şase ani de închisoare a cardinalului George Pell, pentru viol și pedofilie, strigă presa internațională.

Judecătoarea Anne Ferguson de la instanţa din Melbourne a precizat că înaltul prelat în vârstă de 78 de ani va putea fi eliberat condiţionat după trei ani şi opt luni, însă mai dispune de o cale de atac împotriva sentinţei – recursul la Înalta Curte a Australiei. Mulţimea adunată în afara clădirii a izbucnit în aplauze la auzul deciziei, iar răsunetele entuziasmului au urcat până în sala de judecată, scrie Reuters.

Pell, fost numărul trei în ierarhia Vaticanului, este cel mai înalt reprezentant al Bisericii Catolice condamnat până acum pentru violarea unui minor, informează Financial Times. Cardinalul nu şi-a recunoscut vinovăţia, însă justiţia a confirmat cinci din acuzaţiile împotriva lui. Instanța a reţinut că Pell a constrâns în 1996 un băiat în vârstă de 13 ani la un act sexual oral.

Condamnarea este ultima dintr-o întreagă serie de scandaluri legate de abuzuri sexuale tolerate de Biserica Catolică, care a preferat cu consecvență să mute preoții acuzați sau vinovați de pedofilie în alte parohii decât să îi caterisească și să îi defere instanțelor de judecată sau poliției. Problema pedofiliei și a ascunderii ei în sânul bisericilor pentru prevenirea „întinării” renumelui religios este vizibilă și la alte confesiuni, iar în ultimii ani Martorii lui Iehova, denominație religioasă neoprotestantă foarte vocală, au trebuit să plătească milioane de dolari pentru astfel de „ascunzișuri” ilegale ale unor acte condamnabile de pedofilie sau de viol.

„Pentru numeroşi supravieţuitori (ai agresiunilor sexuale), o condamnare a unui agresor atotputernic şi foarte cunoscut sporeşte încrederea în conduita justiţiei şi în posibilitatea de a face denunţuri”, a comentat Pam Stavropoulos, reprezentantă a fundaţiei australiene Blue Knot, un grup de apărare a copiilor ce sunt victime ale abuzurilor sexuale.

Avocaţii lui Pell consideră că verdictul împotriva sa nu este rezonabil, deoarece se bazează exclusiv pe mărturia unei singure victime. O altă victimă a clericului a murit în 2014 din cauza unei supradoze de droguri, fără a fi susţinut vreodată că a suferit o agresiune. După sentinţa de miercuri, premierul australian Scott Morrison şi-a exprimat compasiunea faţă de victime şi a declarat că „tribunalele şi-au făcut datoria”. El a anunţat că lui Pell îi va fi retrasă medalia Ordinului Australiei.

Cariera lui Pell în Biserica Catolică include numirea ca arhiepiscop de Sydney în 2001 şi primirea în Colegiul Cardinalilor în 2003. El a făcut parte din conclavele care i-au ales pe papii Benedict al XVI-lea şi Francisc, iar în 2013 actualul suveran pontif l-a numit în consiliul de nouă cardinali (C9) care îl asistă în reforma Curiei, Guvernul statului Vatican. În 2014, el a primit funcţia de secretar al economiei, practic a treia ca importanţă în statul papal. După condamnare, cardinalul Pell a fost demis din funcţia de responsabil financiar al Vaticanului şi din C9. Vaticanul desfăşoară o anchetă proprie, în urma căreia Pell ar putea fi caterisit.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
279 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger